eBankarstvo

Skupština HPB-a odobrila Odluke o dokapitalizaciji


Na današnjoj 31. Glavnoj skupštini Hrvatske poštanske banke usvojene su odluke o povećanju temeljnog kapitala banke koje je 3. studenoga odobrio Nadzorni odbor. U ime Vlade Republike Hrvatske skupštini je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Uplatu od 450 milijuna kuna izvršit će Vlada RH, dok će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u temeljni kapital banke unijeti potraživanje po hibridnim instrumentima u iznosu od 50 milijuna kuna čime će postati vlasnici novih dionica koje će biti izdane temeljem odluka skupštine banke. Upis i uplata novih dionica izvršit će se do kraja 2010. godine.

«U ime Vlade Republike Hrvatske ovime iskazujem podršku razvojnim planovima Hrvatske poštanske banke, kao i punu potporu strategiji rasta i daljnjeg širenja. Vjerujem kako će uplata od 450 milijuna kuna za povećanja temeljnog kapitala banke omogućiti banci da, stalno vodeći računa o kontroli troškova i rizika, državi kao većinskom vlasniku stvori vrijednost koja će opravdati naša ulaganja» izjavio je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija.

«Ova je Skupština od izuzetne važnosti za Hrvatsku poštansku banku obzirom da će, uz punu podršku i na ovaj način iskazano povjerenje većinskog vlasnika, banka moći još bolje odgovoriti izazovima tržišta te osigurati još kvalitetnije pružanje financijskih usluga i kreditiranje hrvatskog gospodarstva i stanovništva» izjavio je Čedo Maletić, predsjednik Uprave HPB-a.

Kapitalno jačanje najveće banke u nacionalnom vlasništvu doprinijet će bržem gospodarskom oporavku i osigurati rast dodane vrijednosti za vlasnike banke.

Povratak na novosti