eBankarstvo

Upozorenje: nove prijevare klijenata putem poziva i poruka u vezi s trgovanjem kriptovalutama

15. 4. 2024.
Upozorenje: nove prijevare klijenata putem poziva i poruka u vezi s trgovanjem kriptovalutama

Obavještavamo klijente na pojačanu aktivnost prevaranata, koji putem društvenih mreža, SMS/VIBER/WhatsAPP porukama i pozivima kontaktiraju klijente, u vezi s trgovanjem kriptovalutama te im obećavaju brzu i laku zaradu. Nakon poziva  i uvjeravanja u laku mogućnost zarade, traži se  instalacija aplikacije za udaljeni pristup (Supremo, TeamViewer, LogMeIn, mRemoteNG, MobaXterm) te se preuzima kontrola nad njihovim mobilnim uređajem, kao i aplikacijom mobilnog bankarstva. Također, vrlo često se radi o klijentima koji su već ulagali u kriptovalute, pa im se sada tvrdi kako će im se vratiti uloženi novac, ali se prvo moraju uvjeriti da je račun kojeg imaju stvarno njihov te će naći nekoliko sponzora koji će preko njihovog računa provesti isplate i uplate prije nego li im vrate uloženi novac.
 
Upozoravamo kako je potreban oprez prilikom kontakta s nepoznatim osobama. Posebno treba biti oprezan s ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit. Upozoravamo da takvi pozivi mogu biti  lažni i cilj im je prijevara klijenta.

Molimo vas da drugim osobama nikada ne ustupate:
  • broj tokena i kodove koje generira token (OTP, MAC ili MDS) - podatke o platnim karticama (broj kartice i CVV2 kod)
  • osobne podatke, kao što su dostava preslike podataka s kartica, preslike osobne iskaznice, podatke o stanjima računa i sl.
  • pristup mobilnom uređaju ili računalu
Upozoravamo kako sukladno Općim uvjetima za korištenje usluga izravnog bankarstva klijent ne smije prosljeđivati autorizacijske podatke trećim osobama te da takvim postupanjima može sudjelovati u kaznenom djelu prijevare ili biti žrtva prijevare.
 
Detaljnije informacije o prijevarama i kako se zaštititi od njih možete saznati na web stranici:
https://www.hub.hr/hr/sigurnost-na-internetu/vrste-prijevara/vrste-prijevara-i-kako-ih-izbjeci
https://webheroj.hr/

Vaš HPB
Povratak na novosti