eBankarstvo

Profil hrvatskog štediše u 2013.


Najviše će štedjeti oni u dobi od 18 do 39, a muškarci će štedjeti više od žena, pokazalo je istraživanje GfK za HPB provedeno na uzorku od 600 hrvatskih građana. Čak 31 posto umirovljenika vjeruje da u 2013. može ponešto uštedjeti, dok najmanje izgleda za štednju imaju građani od 40 do 60 godina starosti.

U Zagrebu je od svih regija u Hrvatskoj najviše građana procijenilo da će moći štedjeti ili ulagati tijekom 2013. godine, njih gotovo 40 posto, dajući pritom prednost kunskoj štednji. Za kunsku štednju najmanje su zainteresirani u Dalmaciji dok je Sjeverna Hrvatska od svih regija najmanje sklona euru.
Rezultat je to istraživanja koje je u prosincu za Hrvatsku poštansku banku provela agencija GfK na 600 ispitanika iz svih hrvatskih regija. Odgovarajući na pitanja o planovima za 2013. trećina građana rekla je da vjeruje da će moći štedjeti u banci ili na neki drugi način.
Najoptimističnija skupina su ispitanici u dobi od 18 do 39 godina. Njih 38 posto procjenjuje da će 2013. imati više mogućnosti za štednju i ulaganja nadajući se svom prvom zaposlenju ili vjerujući da lako mogu doći do novog posla izgube li postojeće radno mjesto.
Umirovljenici su najveće iznenađenje ovog istraživanja - čak 31 posto ispitanih umirovljenika kaže da će moći ponešto uštedjeti i tijekom sljedeće godine.
Skupina od 40 do 60 godina starosti ima najmanje izgleda za štednju, samo 23 posto ispitanika. Rezultat istraživanja potvrdio je kako je riječ o generacijama koje je kriza teško pogodila.
Muškarci će štedjeti više nego žene i to uz naglašeniju sklonost kunskoj nego štednji u eurima.
Mnogi će sljedeće godine trošiti raniju štednju. U Istri, Primorju i Gorskom kotaru 19 posto ispitanika računa na trošenje svojih rezervi, u Dalmaciji i Lici po 15 posto te u Slavoniji 11 posto.

Povratak na novosti