eBankarstvo

Opet dvojba: Kredit ili minus


Nakon godišnjeg odmora čeka nas sređivanje financija, novi troškovi, možda i krediti. To znači da opet trebamo usporediti bankarsku ponudu, provjeriti moguće opcije i odabrati što je isplativije.

Ljeto je na odlasku, a ove nas godine vrijeme baš i nije poslužilo. Možda nas je to na neki način utješilo jer bismo zbog tankog budžeta ionako morali skratiti godišnji odmor. Kako god, većina nas je barem nekoliko dana ljetnog predaha provela izvan svojih domova na nešto južnijim destinacijama. Unatoč kišnom ljetu i malo nižim temperaturama nego što bismo željeli bili smo na odmoru, napunili baterije i, naravno, potrošili što smo planirali, možda i više od toga

 

Definitivno, ljeto 2014. bilo je prevrtljivo, a jesu li 'vrtlozi' pogodili i naše novčanike svatko od nas nabolje zna. S dolaskom rujna već smo ušli u novi film u kojem imamo školske troškove i zimske planove, ali je zadatak sličan dosadašnjem: što bolje voditi financije.

11 kvartala bez rasta
Nedavno je objavljeno da je Hrvatska već 11 kvartala bez ekonomskog rasta svi se pitamo što nas dalje čeka, trebamo li još više štedjeti, odustati od neke kupnje, kako riješiti taj uporni minus, je li vrijeme za kredite i kako na kraju stati na noge nakon što smo financirali godišnji odmor, platili apartmane, izlaske i obilaske, a djeci priuštili više zabave i slatkiše iz bajke.

Nakon ljetnih slika čekaju nas nove radne pobjede. Početak nove školske i akademske godine predstavlja priliku za ostvarenje nekih životnih snova, ali i dodatne troškove za nabavku svega što je potrebno malim i velikim klincima kako bi bili spremni učiti i steći znanja s kojima će jednog dana mijenjati svijet na bolje.

Spašavanje osobnih financija
Kao što smo se za odmore pripremali svi na svoj način - netko prethodnom štednjom ili odricanjem od kupnje, a drugi koristeći male kredite i razne kartice, tako ćemo se i za razdoblje do kraja godine ponovno baciti na računicu. Stvar je teža ako nas čekaju višemjesečne otplate za proteklo ljetovanje, posebno ako je tu još neki stari kredit ili veliki minus koji je, kao što znamo, skup ukoliko potraje.

Pripadamo li skupini takvih klijenata, a to sami najbolje znamo, za početak trebamo vidjeti čega se možemo odreći i gdje barem malo uštedjeti kako kraj godine ne bismo dočekali u blokadama. Svi koji rade i imaju redovita primanja sad su u prilici da, unatoč troškovima i dugovima, slože kombinaciju s kojom će bolje plivati sa svojim financijama. Za savjet se, naravno, uvijek možemo javiti bankarima.

Problem je ukoliko nemamo redovita primanja ili je posao upitan, a dugovi i opomene za kredite čekaju na stolu. Tad nemamo što čekati nego se s bankarima hitno dogovoriti o mogućoj opciji - možda je reprogram dobro rješenje, možda se obveze mogu zatvoriti i uvesti stroga štednja… izlaz je lakše naći što ranije krenemo u akciju.

Planiranje kredita
Imamo li dovoljno sreće da s postojećim dugovima normalno dišemo tad možemo planirati i nešto više. Nije vrijeme za megalomanske kredite koji bi nas za koju godinu mogli pretvoriti u nesretne dužnike, ali od razumnog zaduživanja i prihvatljivih uvjeta kreditiranja ne treba bježati. Potrebno je na početku imati dobar plan i sve važne informacije o uvjetima različitih banaka, mogućnostima korištenja kartica na rate, kamatnim stopama i naknadama na kredite, mjesečnim anuitetima, mogućim promjenama kamata itd.

Svi imamo vlastitu viziju vođenja financija i financijskog preživljavanja i tome pristupamo na različite načine. Naše različitosti potaknule su i bankarski svijet da nam osigura različita rješenja i proizvode. Tu su brojne vrste kartica i kredita, a odluke o njihovu ugovaranju (odnosno korištenju) nikad ne moramo donijeti preko noći.

Ukoliko bi kredit bio rješenje naših planova dobro je znati da je Hrvatska poštanska banka od srpnja po drugi puta ove godine snizila kamate na sve kredite građanima. Svi se pažljivije zadužujemo i svima su iznimno bitne kamate, pa je važna informacija da nakon drugog snižavanja kamatnih stopa u 2014. godišnja ušteda u odnosu na uvjete koji su vrijedili do kraja prošle godine za prosječni stambeni kredit u HPB-u iznosi oko 280 eura, a za nenamjenski 100 eura. U takvim je uvjetima sigurno malo lakše voditi kućni budžet.

HPB bez kredita u švicarcima
Hrvatska poštanska banka nikad nije odobravala kredite vezane uz švicarski franak, no slučaj koji se izrodio iz tih kredita opomena je svim klijentima i svim bankama bez obzira na ishod. S financijama uvijek trebamo biti oprezni, svjesni rizika i tržišnih hirova i, naravno, vlastitih mogućnosti. Netko će kazati kako je sad lako pametovati, posebno ako nismo dio priče sa švicarcem, no oprezno zaduživanje vrijedi i za ukupno upravljanje financijama i za puno manje rizike i bezbolnije dugove, npr. one koje stvaramo plaćajući karticama.

Jedna od kartica koja nam omogućuje da šok plaćanja različitih jesenjskih računa i obveza rasporedimo i ublažimo je i HPB-ova VISA kartica na rate. Kartica omogućuje obročnu otplatu troškova učinjenih u zemlji i inozemstvu, a svaka provedena transakcija veća od 200 kn dijeli se na broj rata ovisno o modelu koji sami odabiremo i koji možemo u bilo kojem trenutku mijenjati.

Neki od nas ne žele nove kredite ili rate po karticama, pa se bankari redovito susreću s pitanjem je li bolje ući u minus umjesto nenamjenskog kredita. Postoji dopušteno prekoračenje po tekućem računu koje je elegantno i isplativo rješenje za dugove na kratki rok. Dakle, ukoliko odlučimo (ili moramo) ući u veći minus bitno je da ga možemo pokriti što prije i tako izbjeći plaćanje velikih iznosa za kamate.

Niže kamate na minuse
Ponavljamo, uvijek je dobro za ovakva pitanja posavjetovati se s bankarima koji su dužni ponuditi nam najisplativiju opciju. Također, neke uštede možemo iskombinirati i sami u HPB Kombinacijama ovisno o proizvodima koje ćemo koristiti i gdje imamo pravo na brojne pogodnosti, npr. i na nižu kamatnu stopu za dopušteno prekoračenje.

Svakodnevnim troškovima ne možemo pobjeći, oni su u puno boljoj formi i uvijek nas sustignu. Stoga je važno dobro rasporediti novac, sukladno mogućnostima. Pred nama su nove domaće zadaće iz financija, svakog smo dana na ispitu o novcu i trošenju - zato je dobro odslušati i neke stare lekcije. Baterije smo napunili, do nekog novog odmora vrijeme je za svakodnevicu uz što manje financijskih briga.

Povratak na novosti