eBankarstvo

EBRD i HPB ugovorili kredit od 10 milijuna eura


Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) jača suradnju s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) odobravanjem financijskog paketa koji uključuje tri kredita u vrijednosti od 10 milijuna eura. Ugovore o kreditima potpisali su Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku i Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a u petak, 3. veljače u Zagrebu.

Prva kreditna linija od 6 milijuna eura namijenjena je financiranju malih i srednjih poduzetnika. Ovaj važan segment gospodarstva i dalje bilježi slabiji rast zbog nedostatnih financijskih izvora, posebno izvan većih hrvatskih gradova. Kako bi bili konkurentni na domaćem i stranim tržištima, dugoročne izvore financiranja osigurali su HPB i EBRD ovom kreditnom linijom.   

Druga linija od 2 milijuna eura namijenjena je kreditiranju poduzetnica s ciljem poticanja razvoja poslovanja.  Osim kredita, EBRD osigurava i poslovno savjetovanje kako financijskim institucijama tako i poduzetnicama koje se financira iz Fonda za suradnju Tajvana i EBRD-a u iznosu od 100.000 eura te EBRD-ovog posebnog dioničarskog fonda od 130.000 eura. 

Treći kredit u iznosu od 2 milijuna eura namijenjen je projektima energetske učinkovitosti stambenih objekata. EBRD je osmislila ovu inicijativu kako bi se iskoristio veliki potencijal unapređenja energetske učinkovitosti stambenih objekata koji su među najvećim krajnjim potrošačima energije.

Podrška poduzetništvu

HPB je sedma banka u Hrvatskoj po veličini aktive, uvrštena je na burzu i u većinskom je vlasništvu države. EBRD je uvjerena da će suradnja s HPB-om doprinijeti uspješnom financiranju sada nedovoljno podržanog malog i srednjeg poduzetništva te utjecati na učinkovitu potrošnju energije. 

Lucyna Stanczak-Wuczynska, direktorica za financijske institucije EBRD-a o suradnji s HPB-om izjavila je: „Zadovoljstvo nam je ojačati suradnju s HPB-om nakon uspješno završenog procesa restrukturiranja. Ovim financijskim paketom usmjeravamo se na značajne ciljeve EBRD-a, posebice u odnosu na male poduzetnike, poduzetnice i ulaganja u energetsku učinkovitost koji mogu potaknuti daljnji rast gospodarstva“.   

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku dodala je: „Današnji ugovor s HPB-om potvrđuje predanosti Banke daljnjem jačanju  hrvatskog gospodarstva kroz provedbu kvalitetnih projekata i strateškog dijaloga s ciljem poticanja rasta. Ovo kreditno financiranje HPB-a dobar je primjer široke palete proizvoda i oblika suradnje koje nudi EBRD“.

Važnost za klijente

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a o suradnji s EBRD-om naglašava: „Zadovoljstvo nam je poslovati s EBRD-om, a posebno što zahvaljujući našoj suradnji potpisujemo kreditne linije za jačanje SME segmenta, za razvoj biznisa koji vode žene te poticanje projekata  održive energije. To je važno i za naše klijente i za hrvatsko gospodarstvo“.

EBRD je potpisala svoj prvi projekt u Hrvatskoj 1994. godine i uložila do danas više od 3,6 milijardi eura u 191 projekt. Aktivnosti Banke odnose se na sva područja gospodarstva, posebice na infrastrukturu, tvrtke, financijske institucije i energetiku. Samo u 2016. Banka je uložila 311 milijuna eura u 12 projekata. Planira se da će prioriteti u 2017. godini biti unapređenje konkurentnosti i učinkovitosti resursa Hrvatske.

Povratak na novosti