eBank

HPB u prvom tromjesečju 2013. ostvarila neto dobit od 38,8 milijuna kuna


Imovina Hrvatske poštanske banke porasla je 2,4 posto i iznosi 17,5 milijardi kuna. Krediti stanovništvu porasli su 3 posto, a poduzećima 0,9 posto, dok su ukupni depoziti u HPB-u zabilježili rast od 3,2 posto.Hrvatska poštanska banka u prvom tromjesečju 2013. ostvarila je neto dobit od 38,8 milijuna kuna što je 1,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Imovina Banke na dan 31. ožujka 2013. iznosi 17,5 milijardi kuna nakon rasta od 2,4 posto tijekom prva tri mjeseca, pokazali su nerevidirani financijski izvještaji.
Bruto kreditni portfelj HPB-a porastao je tijekom prvog tromjesečja 0,8 posto. Krediti stanovništvu zabilježili su rast od 3 posto, uz nastavak naglašenog porasta stambenih kredita koji su povećani 5,3 posto. Banka je, kao i protekle godine, zabilježila pozitivan trend u kreditiranju gospodarstva te je u prvom tromjesečju 2013. kredite trgovačkim društvima povećala za 0,9 posto.
Ukupni depoziti Banke porasli su 3,2 posto, odnosno 428,2 milijuna kuna. Od toga se 199,5 milijuna kuna odnosi na 1200 novih depozitnih računa koje su štediše otvorile u prva tri mjeseca ove godine.
Ovakav rast izvora generirao je više kamatne troškove, dok su se kamatni prihodi smanjili uslijed snižavanja kamatnih stopa. U konačnici, neto kamatni prihod niži je za 12,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2012. Neto prihod od provizija zadržao se na razini istog razdoblja prošle godine, a prihodi od trgovanja su povećani. To je, uz niže opće administrativne troškove, rezultiralo nepromijenjenom razinom operativne dobiti (neto prihoda iz poslovanja prije rezerviranja za gubitke) od 58 milijuna kuna.
Banka kontinuirano ulaže u širenje poslovne mreže i kvalitetniju dostupnost klijentima, ali je paralelno uspjela sniziti opće administrativne troškove te troškove amortizacije za 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. Kao rezultat toga poboljšana je efikasnost poslovanja (C/I pokazatelj) sa 66 posto u istom razdoblju prošle godine na sadašnjih 64,8 posto. Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala Banke nije se značajno mijenjala i krajem ožujka iznosi 14,9 posto.
Povratak na novosti