eBank

Menza vs. kućno kuhanje


Kako se hrane studenti i pripremaju li sami svoje obroke, otkrila nam je studentica arheologije Iva Škoro koja ovako opisuje svakodnevne studentske prehrambene navike: - Ujutro se uglavnom pojedu pahuljice, tost ili voće, ponekad se na putu do faksa svrati u pekaru po pecivo koje pojedemo u hodu ili još češće u trku, ručak je naravno u menzi, a najčešće i večera. - Hraniti se izvan menze za većinu studenata predstavlja luksuz - kaže Iva i objašnjava kako je kupovanje namirnica u trgovini prilično skupo za studentski džep pa je logičan odabir većine studenata menza. 

Menza najčešći odabir

Istina je kako se u menzi ne nudi baš širok spektar hrane, ali bez obzira na to, menza je super i korisna stvar za studentsku populaciju kojoj obveza ne nedostaje. To prvo shvate oni koji se odluče na studentsku razmjenu na neko od inozemnih sveučilišta gdje menze nema. Prisiljeni samostalno kupovati i pripremati hranu, često se zbog visokih cijena namirnica u dućanima studenti tada odlučuju na brzu hranu. Nakon samo nekoliko dana, sve bi dali za onu 'dosadnu' hranu iz menze koja se u tim trenucima čini savršenom. Stoga, trebamo biti zahvalni na jeftinoj hrani u menzi i tetama koje ju svaki dan pripremaju za nas!

Brza hrana za vrijeme rokova

Problem koji studentima predstavlja priprema obroka je vrijeme koje ono oduzima. Dok se kupe namirnice, pripremi jelo, pojede, očisti suđe pa malo odmori od svega toga, ode pola dana. To zna biti veliki problem za vrijeme ispitnih rokova kada studenti uglavnom jedu brzu hranu kako bi u što kraćem vremenu dobili energiju za učenje. Kada rokovi prođu, nastupa grižnja savjesti jer se ne sjećamo kada smo zadnji put pojeli zdravi kuhani obrok. Tada na scenu opet dolazi dobra stara menza.

Osnove kuhanja trebao bi znati svatko

Iako uz menzu ne trebamo previše razmišljati o svojoj prehrani, svaki bi student trebao naučiti barem osnove kuhanja. Vještina kuhanja potrebna je svima jer neće mama uvijek biti tu i kuhati nam jela po željama niti će nam menza zauvijek biti na raspolaganju. To prvi spoznaju oni koji odluče otići studirati u drugi grad i osamostaliti se, dalje od roditelja. Znamo da sa osamostaljenjem dolazi i odgovornost –  plaćanje računa, pospremanje nereda, ali i pripremanje obroka. Činjenica je da većina studenata koji se nađu u takvim situacijama najčešće ne zna ni jaje skuhati. Umjesto stručne literature za ispite, tada se borimo s čitanjem recepata s interneta i uzastopnim okretanjem maminog telefonskog broja s pitanjima „Kako sada to?“ ili „Što sada s time?“. Ponekad se mama smiluje i pošalje smrznute hrane pa imamo sarmu za pola sela. Ipak, na kraju dođe trenutak kada se moramo uhvatiti u koštac s kuhanjem. Naravno, prvo treba krenuti s jednostavnim jelima poput pašti i rižota s raznim umacima, a onda isprobavati i malo 'teže' recepte koje možemo pronaći svugdje; od Internet stranica, časopisa do popularnih televizijskih kulinarskih emisija. Malo po malo, s nešto volje, želje i gladi, svaki student će naučiti pripremati jela po svojim ukusima i standardima, a što je najsmješnije, ono što nam se nekada činilo neizvedivo, ubrzo radimo s lakoćom i bez razmišljanja. I napokon shvatimo kako je pripremiti meso zapravo prilično jednostavno, a eksperimentiranju s povrćem nema kraja.

Zabavnije je kuhati u društvu

Ako ste jedni od onih koji nakon nekoliko pokušaja shvate da nemaju baš nikakvog talenta za kuhanje – a to znate ako svaki puta čitate upute za pripremu juhe iz vrećice ili smjesu za palačinke ni nakon bezbroj puta ne uspijevate zamutiti – tu nam uvijek mogu pomoći prijatelji. Jeftinije je i zabavnije kuhati za više ljudi. Skupite ekipu te zajedno pripremite ručak. Tako će svatko naučiti nešto novo. Oni malo odvažniji mogu čak pripremiti kolač ili tortu.  

Naučiti kuhati nije nuklearna fizika, iako se jedni možda lakše snađu od drugih. No bitno je imati želju naučiti. Iako vam trenutno možda nije najomiljenije, ne znači da kuhanje ne možete zavoljeti s vremenom. Nakon studentskih dana možemo zaboraviti menzu pa ne škodi već sada povremeno skoknuti na neku od internetskih stranica s receptima – ima ih mnogo posvećenih upravo studentima. Dobro je što za sada u slučaju da nam jelo ne ispadne jestivo, lako skoknemo do dobre stare menze po  povoljan, brz i zdrav obrok. 

Povratak na novosti