eBankarstvo

Pripreme za uvođenje eura

Pripreme za uvođenje eura
1. siječnja 2023. Hrvatska uvodi euro koji će od tog dana kao nova službena valuta zamijeniti hrvatsku kunu. 

Konverzija kuna u euro provest će se po fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna.

Na dan uvođenja eura, 1. siječnja 2023. kunska sredstva na računima u bankama i iznosi kredita nominirani u kunama konvertiraju se u eure, a u redovnim radnim danima u bankama, Fini i uredima Hrvatske pošte započinje zamjena novčanica i kovanica kuna u euro.

Istog dana, 1. siječnja 2023. započinje 14-dnevno razdoblje dvojnog optjecaja u kojem će biti moguća gotovinska plaćanja u dvije valute - kunama i eurima.

Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

Hrvatska poštanska banka intenzivno se priprema za uvođenje eura kako bi svojim klijentima osigurala jednostavan prelazak na novu valutu i poslovanje s HPB-om.

O svim relevantnim informacijama vezanima uz aktivnosti koje prethode uvođenju eura te nakon što euro postane zakonsko sredstvo plaćanja u RH pravodobno ćemo vas obavijestiti.


Informacije o euru možete pronaći i na stranicama Hrvatske narodne banke i Hrvatske udruge banaka.

5 pitanja o euru

Kad i kako ćemo mijenjati kune u eure, kako se provodi konverzija depozita i kredita, što će se dogoditi s našim računima u banci i s karticama te moramo li već 1. siječnja 2023. sve plaćati eurima? Odgovore pogledajte u novom videu iz serijala 'HPB za financijsku pismenost'