eBankarstvo

Upozorenje: Uočene prijevarne aktivnosti

17. 11. 2023.
Upozorenje: Uočene prijevarne aktivnosti

Obavještavamo klijente i građane na uočenu pojačanu aktivnost prevaranata koji socijalnim inženjeringom, putem telefonskih poziva i WhatsApp/Viber/SMS poruka, predstavljajući se kao zaposlenici banke navode primatelja da otkrije osobne i/ili financijske informacije:
  • broj tokena i kodove koje generira token (OTP, MAC ili MDS) i/ili
  • podatke o platnim karticama (broj kartice i CVV2 kod) i/ili
  • osobne podatke, kao što su dostava preslike podataka s kartica, preslike osobne iskaznice, podatke o stanjima računa i sl.
Ukoliko zaprimite WhatsApp/Viber/SMS poruku koja u sebi sadrži informaciju kako vam je odobren kredit te se od vas traži dostava osobnih i/ili financijskih informacija, ili da unaprijed platite naknadu za aktivaciju kredita, upozoravamo da je vjerojatno riječ o lažnoj prijevarnoj poruci u ime banke.

Napominjemo da zaposlenik Banke nikada neće kontaktirati klijenta telefonskim putem ili WhatsApp/Viber/SMS porukom tražeći dostavu i potvrdu osobnih i/ili financijskih informacija ili uplate naknade za aktivaciju kredita. Navedeno može upućivati na prijevaru te vas molimo za iznimni oprez prilikom zaprimanja takvih poruka.

Prilikom provođenja plaćanja molimo vodite računa kako je
IBAN Hrvatske poštanske banke, dioničko društvo: HR46 2390 0011 0700 0002 9

Detaljnije informacije o prijevarama i kako se zaštititi od njih mogu se saznati na poveznicama:

https://www.hub.hr/hr/sigurnost-na-internetu/vrste-prijevara/vrste-prijevara-i-kako-ih-izbjeci
https://www.hanfa.hr/vijesti/hanfa-upozorava-na-potencijalne-prijevare-ne-nasjedajte-na-e-mail-poruke-o-velikoj-zaradi-poznatih-osoba/#
Povratak na novosti