eBankarstvo

Oprezno prilikom transakcija na internetu

20. 4. 2023.
Oprezno prilikom transakcija na internetu

Kako bi se zaštitili od prijevara/zloupotreba kartica putem interneta pročitajte savjete za Vašu sigurnost.
 
PRODAJA ROBE PUTEM OGLASNIKA (NJUŠKALO, MARKETPLACE i sl.) – KUPCU DOSTAVITI SAMO IBAN
 
Prilikom prodaje robe putem oglasnika potencijalnom kupcu potrebno je dostaviti isključivo broj svog IBAN-a (IBAN broj se nalazi na poleđini Vaše kartice i počinje s oznakom HR…).
Nikada ne ostavljajte podatke o svojoj kartici i jednokratnoj zaporci s tokena na poveznicama koje dobijete od kupca, bez obzira koliko Vam uvjerljivo zvučala njegova objašnjenja. Prije zaključenja prodaje obavezno pročitajte savjete i upozorenja na stranicama oglasnika. Najčešće prijevare nastaju kad potencijalni kupci šalju poveznicu na lažne stranice dostavnih službi (Hrvatska pošta, GLS, …) na kojima se od klijenta traži unos podataka s kartice i potvrda tokenom ili push porukom s mBankinga. Iako stranice s poveznice izgledaju autentično nemojte nasjedati na prijevaru i nemojte unositi podatke s kartice jer će ih prevaranti iskoristiti kako bi neovlašteno pribavili financijska sredstva na Vašu štetu.
 
Podaci s kartice i tokena potrebni su Vam isključivo kada Vi nešto kupujete ili plaćate putem interneta, ne u situacijama kad Vi trebate primiti uplatu od nekoga.
 
NE NASJEDAJTE NA LAŽNE PORUKE I OGLASE
 
Ne nasjedajte na lažne poruke s obavijesti o dodatnim troškovima carine ili dostave paketa. Lažne poruke uobičajeno sadrže poveznicu na stranicu gdje je potrebno izvršiti plaćanje. Poruke su često vrlo uvjerljive, a stranice na koje vodi poveznica izgledaju vjerodostojno. Lažne stranice često se mogu prepoznati po internetskoj adresi stranice koja ne odgovara službenoj domeni dostavne službe ili Carinske uprave te po gramatičkim greškama. Također, česte su prijevare putem lažne poveznice na stranice Porezne uprave radi pomoći oko isplate povrata poreza. Za povrat poreza nije potrebno unositi podatke s kartice jer će Vam povrat biti isplaćen na IBAN.
 
Nemojte nasjedati na lažne oglase na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i sl.) putem kojih možete u promotivnim ponudama vrlo jeftino kupiti skupu robu (npr. aparat za kavu, usisavač, električni romobil, mobitel i dr.). Najčešće su oglasi objavljeni pod imenom i logotipom stvarnih trgovačkih društava (Konzum, Philips, Hrvatski telekom i dr.). Komentari u kojima razni kupci objavljuju kako su iznimno zadovoljni kupljenim proizvodom su također lažni.
 
Budite oprezni prilikom ulaganja u kriptovalute ili vrijednosne papire. Za ulaganja koristite samo provjerene stranice na internetu, a nikada stranice do kojih ste došli putem poveznica poslanih od nepoznatih osoba.
Povratak na novosti