eBankarstvo

Oprez prilikom online transakcija

30. 11. 2023.
Oprez prilikom online transakcija

Obavještavamo vas na uočenu pojačanu aktivnost prevaranata te pozivamo na dodatni oprez prilikom online transakcija. Kako biste se zaštitili od prijevara molimo vas pročitajte savjete za sigurnost.
 
Za prodaju putem oglasnika (Njuškalo, Marketplace, MojeKrpice i sl.) kupcu je dovoljno poslati samo IBAN - broj računa koji se nalazi na poleđini vaše kartice i počinje s oznakom HR.
Nikada ne upisujte podatke o platnim karticama (broj kartice i CVV2 kod) i/ili broj tokena i kodove koje generira token (OTP, MAC ili MDS) na poveznice koje dobijete od kupca, bez obzira koliko vam uvjerljivo zvučala njegova objašnjenja. Prije zaključenja prodaje obvezno pročitajte savjete i upozorenja na stranicama oglasnika. Najčešće prijevare nastaju kada potencijalni kupci šalju poveznicu na lažne stranice dostavnih službi (Hrvatska pošta, GLS, …) na kojima se od prodavatelja traži unos podataka s kartice i potvrda tokenom ili push porukom putem mobilnog bankarstva. Iako stranice s poveznice izgledaju autentično, nemojte nasjedati na prijevaru i nemojte unositi podatke s kartice jer će ih prevaranti iskoristiti kako bi neovlašteno pribavili financijska sredstva na vašu štetu.
 
Podaci s kartice i tokena potrebni su vam isključivo kada nešto online kupujete ili plaćate, a ne u situacijama kad vi trebate primiti uplatu.
 
Ne nasjedajte na lažne poruke i oglase o dodatnim troškovima carine ili dostave paketa.
Lažne poruke uobičajeno sadrže poveznicu na stranicu gdje je potrebno izvršiti plaćanje. Poruke su često vrlo uvjerljive, a stranice na koje vodi poveznica izgledaju vjerodostojno. Lažne stranice često se mogu prepoznati po internetskoj adresi koja ne odgovara službenoj domeni dostavne službe ili Carinske uprave te po gramatičkim greškama.
 
Nemojte nasjedati na lažne oglase na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i sl.) putem kojih možete u promotivnim ponudama vrlo jeftino kupiti skupu robu (npr. aparat za kavu, usisavač, električni romobil, mobitel, alat i dr.) ili pak osvojiti neisporučeni paket iznenađenja (misterioznu kutiju). Najčešće su oglasi objavljeni pod imenom i logotipom stvarnih trgovačkih društava (Hrvatska pošta, Konzum, Philips, Hrvatski telekom i dr.), uz komentare lažnih kupaca kako su iznimno zadovoljni kupljenim proizvodom.
 
Budite oprezni prilikom ulaganja u kriptovalute, vrijednosne papire, naftu i sl.
Za ulaganja koristite samo provjerene stranice na internetu, a nikada stranice do kojih ste došli putem poveznica poslanih od strane nepoznatih osoba.
 
U slučajevima kad primite zahtjev za autentifikacijom putem notifikacijske (push) poruke na svom mobitelu, prije potvrde transakcije obvezno provjerite odgovaraju li naziv prihvatnog mjesta  i iznos transakcije kupnji koju želite provesti.
Povratak na novosti