eBankarstvo

Nakon ulaska u Top 5 banaka u Hrvatskoj, HPB spremna za nastavak tržišnog rasta

28. 3. 2024.
Nakon ulaska u Top 5 banaka u Hrvatskoj, HPB spremna za nastavak tržišnog rasta

Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a  obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja      
 
Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, Hrvatska poštanska banka je u 2023. ostvarila rekordan rast imovine od 54,4 % na više od 7 milijardi eura temeljem čega se 31. 12. 2023. pozicionirala među pet najvećih banaka na domaćem tržištu čime je ostvarila svoj srednjoročni strateški cilj.
 
Osim rasta imovine i tržišnog udjela, HPB-ovu 2023. obilježili su rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije koji je nadmašio sve relevantne indekse, a po prvi put od 2016. predložena je i od strane dioničara odobrena isplata dividende u iznosu 2,61 eura po dionici.
 
Neto dobit HPB d.d. je u 2023. gotovo upeterostručena na 80,6 milijuna eura, najviše u korporativnoj povijesti dužoj od 30 godina, dok dobit HPB Grupe iznosi 83,0 milijuna eura. Povrat na kapital od 18,31 % svrstava HPB na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj, a kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 % dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 92 eura, na 264 eura krajem 2023.
 
Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 %, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB-a, odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka. 
 
HPB od početka 2020. konzistentno raste brže od tržišta, a veliki skok u prošloj godini rezultat je pravnog pripajanja Nove hrvatske banke u srpnju 2023. te posebno snažnih akvizicijskih aktivnosti potaknutih agilnom reakcijom na tržišne okolnosti i uvođenjem najatraktivnijeg štednog proizvoda na bankarskom tržištu HPB - SUPER ŠTEDNJE koji se pokazao kao pravi hit na tržištu i rezultirao s više od 33 tisuće sklopljenih ugovora i 1,1 milijardi eura volumena novougovorenih depozita, od kojih je oko 700 milijuna eura priljev novih sredstava u Banku.
 
Baza klijenata HPB-a je time dodatno ojačana, a s novom atraktivnom ponudom štednje od 1. siječnja 2024. Banka nastavlja provoditi strategiju ostvarivanja dugoročne suradnje s postojećim i privlačenja novih klijenata.
 
Nakon uspješnog pravnog pripajanja, u tijeku je završna faza operativnog pripajanja Nove hrvatske banke. S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno ostvarila jedan od strateških ciljeva i tako osnažena 2024. započela novu fazu intenzivnog razvoja, spremna za daljnji agilan pristup tržišnim prilikama i nastavak povećanja tržišnog udjela na temeljima organskog i anorganskog rasta. 
Povratak na novosti