eBankarstvo

Marko Badurina na Susretu guvernera: HPB spremna snažno podržati gospodarski oporavak

11.06.2021
Marko Badurina na Susretu guvernera: HPB spremna snažno podržati gospodarski oporavak

HPB će podržati sve projekte koji mogu doprinijeti gospodarskom napretku


Liderov Susret guvernera i bankara regije održan 10. i 11. lipnja u Rovinju posvećen  je predstojećem oporavku i izazovima koji stoje pred gospodarskim i financijskim sustavom u post-covid razdoblju.
Na panelu „Inflacija, kamatne stope i krediti u post-covid razdoblju“ predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina izjavio je da je HPB spremna povećati volumen kredita za oporavak gospodarstva i snažno podržati sve dobre projekte koji mogu doprinijeti napretku.

Komentirajući situaciju u financijskom sektoru i promjene kreditnog portfelja, Badurina je naglasio rast bruto kreditnog portfelja HPB-a za 10% u 2020. te daljnji rast u prvom tromjesečju 2021. Fokus je bio na kreditiranju stanovništva, središnje države i transakcijama osiguranima jamstvima, a odobravanjem velikog broja moratorija Banka je pokazala svoju predanost podršci klijentima pogođenima krizom i doprinijela ublažavanju posljedica pandemije na hrvatsko gospodarstvo. HPB je odobrila 1,9 milijardi kuna moratorija poslovnim subjektima što je više od 22% nedospjelih bruto kredita gospodarstvu, dok su kod stanovništva iznosi manji, odnosno 397 milijuna kuna ili 5,1% ukupnih kredita tog segmenta.
Jedna od tema na panelu bio je paket Next Generation EU koji bi kroz tranziciju u digitalnu i zelenu ekonomiju trebao omogućiti smanjenje razlike između razvijenijih i manje razvijenih članica Unije.

Vlada je čvrsto usmjerena na reforme koje su jedan od uvjeta za povlačenje sredstava iz EU što je prezentirano u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te Badurina smatra da će Hrvatska biti vrlo uspješna: „Iznimno sam optimističan jer vjerujem da će poduzetnici s vizijom iskoristiti priliku koju Hrvatskoj omogućava Next Generation EU te da će svoje poslovanje dodatno prilagoditi digitalnom dobu, a HPB će ih snažno podržati u njihovim inicijativama i razvoju. Za takve poduzetnike i projekte HPB je osnovala specijalističku Direkciju projektnog financiranja, poslovanja s financijskim institucijama i EU fondovima kojoj su ciljevi osigurati pripremu i provedbu složenih projekata te pružiti podršku prodaji vezano uz strukturirano financiranje koje se dijelom osigurava iz sredstava EU. Siguran sam da će HPB u ovoj sferi imati značajnu ulogu, što je u skladu s našim strateškim ciljevima i vizijom da budemo Banka s relevantnim tržišnim utjecajem koja na najbolji način brine o klijentima, dioničarima i zajednici“, kazao je Badurina.

Badurina je na bankarskom panelu sudjelovao s kolegama iz drugih banaka te predstavnicima HANFA-e i HNB-a.
Povratak na novosti