eBankarstvo

HPB Tvrtka prijatelj zdravlja: U fokusu briga za zdravlje zaposlenika i klijenata

6. 6. 2024.
HPB Tvrtka prijatelj zdravlja: U fokusu briga za zdravlje zaposlenika i klijenata

Hrvatskoj poštanskoj banci je u četvrtak, 6. lipnja 2024. produžen certifikat Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Tvrtka prijatelj zdravlja“ u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ čime je stekla pravo i tijekom narednih pet godina s ponosom nositi oznaku koja je potvrda brige o zdravlju zaposlenika i klijenata.  
 
HPB je svoj prvi certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“ dobila u srpnju 2022. i postala prva banka u Hrvatskoj s ovim važnim priznanjem u segmentu promicanja zdravlja i zaštite na radu.
 
Ravnatelj HZJZ-a, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec uručio je certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“ predsjedniku Uprave HPB-a Marku Badurini, a na prigodnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici tima HZJZ-a, članovi Uprave HPB-a i zaposlenici uključeni u projekt.
 
 „S obzirom na porast kroničnih nezaraznih bolesti potrebno je dodatno ulagati u zdravstvenu pismenost provedbom edukativnih aktivnosti i na radnom mjestu jer tu zaposlenici provode većinu svog dana. Čestitam Hrvatskoj poštanskoj banci na uspješnom produženju ovog certifikata“, izjavio je Krunoslav Capak.
 
HPB je i u 2024. ispunila sve kriterije za stjecanje ovog važnog certifikata na temelju poduzetih i provedenih aktivnosti promicanja zdravlja na radnom mjestu, iskazane pažnje i brige o zdravlju zaposlenika i klijenata te očuvanja okoliša kao i ukupnoj promociji važnosti zdravlja i zdravih navika.
 
„Ulaganje u zdravlje i promicanje zdravog načina života naših zaposlenika visoko je na ljestvici prioriteta HPB-a, što osobito potičemo i podupiremo iz godine u godinu. Drago mi je što je predanost naših kolega u organizaciji svih aktivnosti prepoznata i pozitivno ocijenjena te što svojim internim projektima utječemo na stvaranje uvjeta za zdravu radnu okolinu, promicanje zdravlja i zaštite na radu u Banci“, izjavio je prilikom preuzimanja priznanja predsjednik Badurina.
 
U evaluacijskom razdoblju HPB je nabavila 22 automatska vanjska defibrilatora (AVD), jednostavna  prijenosna uređaja koji spašavaju živote u slučaju srčanog zastoja, a koji su instalirani na frekventnim lokacijama mreže Banke. Tijekom 2023. osposobljeno je više od 150 zaposlenika HPB-a za pružanje prve pomoći i korištenje AVD-a, a u planu je suradnja s Hrvatskim zavodom za Hitnu medicinsku pomoć, vezano za nacionalni registar lokacija ovih vrijednih uređaja.
 
U procesu ocjenjivanja naglašena je razina zdravstvene zaštite zaposlenika osigurana redovnim sistematskim pregledima, promicanje sportskih aktivnosti kroz djelovanje društva HPB Sport, informiranje zaposlenika na internoj stranici HPB zdravlje, edukacije u sklopu Zaštite na radu te interni projekt Zeleni ured.
 
HPB je do sada za zaposlenike organizirala poligone zdravlja u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Splitu i Rijeci te planira i u drugim regijama nastaviti s aktivnostima koje su usmjerene na važnost brige o zdravlju, prehrani i načinu života.
Povratak na novosti