eBankarstvo

ESG upitnik: podrška poduzetnicima i iskorak prema održivom financiranju

22. 4. 2024.
ESG upitnik: podrška poduzetnicima i iskorak prema održivom financiranju

HPB dala značajan doprinos razvoju jedinstvene platforme HROK-a
 
 
HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj s kojima je HROK razvio ESG platformu za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju
 
ESG upitnik mogu bez naknade popuniti sve pravne osobe, neovisno o industriji, veličini ili obvezi izvještavanja o održivosti, čiji su trenutni obveznici veliki poduzetnici koji su subjekti od javnog interesa s više od 500 zaposlenih
 
podaci će se koristiti u cilju kvalitetnog upravljanja rizicima te uspostavljanja ili praćenja poslovnog odnosa s podnositeljem ESG podataka, sukladno regulatornim zahtjevima
 
U Zagrebu je 22. travnja 2024. predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na ESG platformi dostupan je jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.
 
Hrvatska poštanska banka aktivno je sudjelovala u osmišljavanju ESG upitnika te će uskoro započeti korištenje ESG platforme.
 
ESG upitnik može bez naknade popuniti svaka pravna osoba, neovisno o industriji, veličini ili obvezi izvještavanja o održivosti u skladu s važećim uredbama ili direktivama EU, a banke će podatke koristiti u cilju još kvalitetnijeg upravljanja rizicima te uspostavljanja ili praćenja poslovnog odnosa s podnositeljem ESG podataka, sukladno regulatornim zahtjevima. Popunjavanje upitnika je preporučljivo radi upoznavanja s materijom prikupljanja ESG podataka što će za brojne poduzetnike postati obveza u narednim godinama.
 
Tamara Perko, direktorica HUB-a, istaknula je: „Banke su u suradnji s HROK-om predano radile na razvijanju jedinstvenog ESG upitnika usmjerenog na doprinos globalnim ciljevima održivosti. Cilj je bio omogućiti klijentima koji posluju s više banaka da nemaju obvezu ispunjavanja različitih upitnika te je poduzetnicima na ovaj način značajno olakšano izvještavanje koje će banke koristiti u kreditnim procesima.“
 
ESG upitnik dostupan je ovdje te osigurava učinkovitu i sigurnu razmjenu podataka za banke, druge kreditne i financijske institucije i ostale pravne osobe. Platforma omogućava centralizirano podnošenje ESG podataka, čime se eliminira potreba za dupliciranjem istih informacija što značajno pojednostavljuje procese i štedi vrijeme svih uključenih strana te poboljšava upravljanje rizicima kroz jasniji i transparentniji pristup ključnim podacima.
 
„ESG platforma je plod savršene kombinacije akumuliranog iskustva HROK-a u sigurnom upravljanju povjerljivim informacijama i digitalnih alata najnovije generacije fokusiranih na korisnika i njihovo iskustvo. Cjelokupna poslovna zajednica pod sve većim je pritiskom što regulatornih, što poslovnih očekivanja za kvalitetnijim i vjerodostojnijim praćenjem ispunjenja ESG  ciljeva. Dostupnost pouzdanih, ažurnih i točnih ESG podataka stoga postaje područje od iznimne važnosti. Standardizirani upitnik na Hrok ESG platformi nudi vrlo moćan i efikasan alat na raspolaganju poslovnoj zajednice te revolucionira proces prikupljanja pokazatelja i upravljanja podataka o održivosti za sve dionike na tržištu“, zaključio je Viktor Pavlinić, direktor HROK-a.  
 
„ESG platforma kao centralizirano mjesto za prikupljanje informacija o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju predstavlja podršku poduzetnicima i značajan iskorak prema održivom financiranju te smo u HPB-u iznimno ponosni na sudjelovanje našeg Ureda za održivo poslovanje koji je svojim znanjem i predanošću doprinio realizaciji ovog velikog zajedničkog projekta.  
HPB je usmjerena unaprjeđenju poslovnih procesa za učinkovitije upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima i rizicima te razvoju i prilagodbi proizvoda namijenjenih financiranju održivih projekata s ciljem stvaranja boljih uvjeta života i poticanja održivih poduzetničkih inicijativa.  
Želimo biti spremni i kvalitetno upravljati sa svim rizicima s kojima se suočavamo i tako dati doprinos održivom razvoju, a to možemo postići samo u suradnji s našim klijentima i cijelom zajednicom“, izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.  
 
Podsjećamo, izvještavanje o održivosti u skladu s EU regulativom obavezno je za velike poduzetnike koji su subjekti od javnog interesa te imaju više od 500 zaposlenika, a u idućim godinama će postati obavezno i za ostale velike poduzetnike te male i srednje poduzetnike izlistane na burzi.  Europska unija, unutar Europskog zelenog plana, teži postizanju cilja da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. u odnosu na 1990.  podržavajući time Pariški sporazum. U skladu s tim, uvođenje Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) dodatno jača angažman EU-a za izvještavanje o održivosti. CSRD proširuje opseg i poboljšava kvalitetu objavljivanja podataka o održivosti, obvezujući financijske institucije da pruže sveobuhvatne i pouzdane informacije o svojoj ESG izvedbi i utjecaju.
Povratak na novosti