eBankarstvo

Dodatne korisne informacije vezane uz korištenje Tokena i mTokena za prijavu i potpis transakcija putem internetskog bankarstva za poslovne subjekte

Od 01.10.2022. internetsko bankarstvo za poslovne subjekte moći će se koristiti isključivo uz mToken aplikaciju ili Token uređaj.
Od navedenog datuma internetsko bankarstvo se više neće moći koristiti uz FINA pametnu karticu, HPB pametnu karticu ili USB uređaj.
Ako ste korisnik internetskog bankarstva za poslovne subjekte, a trenutno nemate mToken ili Token uređaj, javite se svom voditelju poslovnog odnosa radi izdavanja mTokena ili Tokena.

mToken – uvijek dostupan na vašem mobitelu

Predlažemo korištenje mTokena, mobilne aplikacije koja se koristi za prijavu te potvrdu izvršavanja transakcija putem internetskog bankarstva za poslovne subjekte. Za razliku od Token uređaja, mToken je instaliran na vašem mobitelu te je stoga praktičniji, dostupniji i jednostavniji za korištenje.
Da biste se koristili mTokenom, trebate na mobitel instalirati aplikaciju mHPB, te aktivirati uslugu. Za aktivaciju mTokena potreban vam je aktivacijski kod koji ćete zaprimiti od vašeg voditelja poslovnog odnosa.

Potpis naloga Token uređajem ili mTokenom

Za uslugu internetskog bankarstva za poslovne subjekte koriste se 3 modula rada:

  • Modul APPLI1 (jednokratna lozinka) – Služi za identifikaciju korisnika prilikom prijave u uslugu
  • Modul APPLI2 – Služi za potpisivanje naloga za plaćanje u slučaju kada se primatelj plaćanja nalazi na Listi provjerenih primatelja
  • Modul APPLI3 – Služi za potpisivanje naloga za plaćanje u slučaju kada se primatelj plaćanja ne nalazi na Listi provjerenih primatelja te je za potpis naloga potrebna viša razina sigurnosti, odnosno tzv. pouzdana autentifikacija.
Važno: Skupno potpisivanje naloga za plaćanje moguće je samo za naloge kod kojih su primatelji plaćanja dodani na Listu provjerenih primatelja. Naloge u korist primatelja plaćanja koji se ne nalaze na Listi provjerenih primatelja potrebno je potpisati pojedinačno, putem modula APPLI3.

Lista provjerenih primatelja

Lista provjerenih primatelja je lista IBAN-a za koje se primjenjuje modul APPLI2 prilikom potpisa naloga. Listu provjerenih primatelja korisnik kreira sam, putem internetskog bankarstva.
Preduvjet za dodavanje primatelja na Listu provjerenih primatelja je prijava u internetsko bankarstvo putem mTokena ili Tokena. Ako ste u internetsko bankarstvo prijavljeni s FINA karticom, HPB karticom ili USB uređajem neće biti moguće dodati primatelja na Listu provjerenih primatelja.
 
IBAN primatelja je na Listu provjerenih primatelja moguće dodati na dva načina:
  • Prilikom prvog plaćanja prema određenom primatelju korisniku će se prikazati poruka „Želite li primatelja dodati na listu provjerenih primatelja?“. Odabirom opcije „Dodaj“ u poruci, primatelj će automatski biti dodan na Listu provjerenih primatelja
  • Putem izbornika „OPCIJE“ – „Provjereni primatelji“, gdje možete pregledati provjerene primatelje na listi, dodati nove ili obrisati postojeće.

Primjeri ispravno popunjenih Zahtjeva za izdavanje mTokena ili Tokena za korisnika koji trenutno koristi FINA pametnu karticu, HPB pametnu karticu ili USB uređaj