eBankarstvo

Dan investicijskih fondova

19.04.2022
Dan investicijskih fondova
19. travnja obilježavamo Svjetski dan investicijski fondova te ovom prilikom podsjećamo na važnost poznavanja ulagateljskih prilika i rizika za donošenje ispravnih odluka

Financijska tržišta su dinamična, na njima se izmjenjuju različite ulagateljske prilike, dobra i krizna razdoblja te se fokus na dugoročno ulaganje pokazao kao najispravniji pristup posebno kod rizičnijih ulaganja. Pritom je preporuka držati se zlatnog pravila koje govori da ulaganje treba diverzificirati odnosno sav novac nikada ne uložiti u isti financijski instrument.

Što su investicijski fondovi

Investicijski fondovi su financijski proizvod čiji portfelj je diverzificiran i kojima upravljaju financijski stručnjaci koji donose odluke o ulaganju u okviru strategije fonda propisane u Prospektu, temeljnom dokumentu fonda. Na taj je način mogućnost ostvarenja potencijalno zadovoljavajućih prinosa u odnosu na klasične oblike štednje veća.
 
Ulaganje u investicijske fondove nosi određeni rizik čija razina ovisi o vrsti fonda odnosno o vrsti financijske imovine u koju fond ulaže. Viši potencijalni prinos sa sobom nosi i veći rizik ulaganja te svaki ulagatelj, s obzirom na vlastite preferencije, može pronaći fond koji mu najviše odgovara.

Vrste investicijskih fondova

HPB Invest u ponudi ima paletu investicijskih fondova, od najmanje rizičnih poput kratkoročnih obvezničkih fondova, fondova s umjerenim i umjereno do visokim rizikom kao što su obveznički i mješoviti do najrizičnijeg dioničkog fonda što je u skladu s različitim ulagateljskim profilima svih potencijalnih klijenata.
 
Prije svakog ulaganja u investicijske fondove važno je prvo utvrditi vlastite financijske ciljeve, sklonost riziku i horizont ulaganja. Prije odluke o ulaganju potrebno je informirati se o fondovima odnosno upoznati se s Prospektom i pravilima fondova te proučiti Ključne informacije za ulagatelje i Informacije za ulagatelje u kojima se nalazi prikaz ex-ante troška. Više na Dokumenti i obrasci - HPB Invest

Koji fond odabrati

Kako bi odluka o odabiru investicijskog fonda bila što lakša, ulagateljima je omogućen pristup automatiziranom sustavu (tzv. Robo-advice) putem kojeg mogu dobiti informaciju koji od otvorenih investicijskih fondova je primjeren za njih, odnosno jesu li otvoreni investicijski fondovi primjereni njihovom ulagateljskom profilu.
 
Konačna odluka je na ulagatelju, ali je uvijek dobro podsjetiti na važnost pravovremenog informiranja i traženja savjeta te poštovanja pravila o diverzifikaciji ulaganja i promatranju na dugi rok.
 
Važno je znati pritom da poslovanje društava koja upravljaju fondovima u Hrvatskoj nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Više saznajte na HPB Invest.
Povratak na novosti