Oročena štednja

Potpuna sigurnost ulaganja uz ostvarenje dodatnog prihoda.

Oročena kunska štednja namijenjena je svima koji žele potpunu sigurnost ulaganja uz ostvarenje određenog dodatnog prihoda na uložena sredstva uz fiksnu kamatnu stopu. Najkraći rok za ugovaranje oročene kunske štednje je mjesec dana, a najdulji rok je tri godine. Nakon isteka ugovorenoga roka omogućili smo vam različite opcije:

 1. Isplatu kamate, a automatsko obnavljanje štednog uloga, bez potrebe dolaska u poslovnicu
 2. Automatsko obnavljanje štednog uloga (glavnice i kamate)
 3. Isplatu cjelokupnog iznosa

Za što mogu koristiti oročenu štednju?

Što trebam od papira?

 1. Identifikacijski dokument – osobnu iskaznicu ili putovnicu
 2. OIB koji možete pronaći ovdje

Imam li neke pogodnosti u HPB-u?

Oročena štednja u brojkama

 1. Štednju u kunama možete započeti s već od 200 kuna
 2. Štednju u eurima možete započeti s već od 50 eura
 3. Kratkoročno oročenje možete dogovoriti na 1, 3, 6 ili 12 mjeseci
 4. Dugoročno oročenje možete dogovoriti na 24, 36, 48 i 60Oročenja u valuti EUR. mjeseci
 5. Dinamiku isplate kamateMjesečno, tromjesečno, polugodišnje, godišnje ili po isteku oročenja. odabirete sami
 6. Sve kamatne stope možete saznati ovdje

Koja je štednja najbolja za mene?

Kliknite + za odabir dvije ili tri stavke koje želite usporediti.
Oročena kunska štednja
Oročena devizna štednja
Oročena otvorena štednja s višekratnim uplatama
Rentna štednja

Kalkulator

Često postavljena pitanja

Štednja
Mogu li prijevremeno razročiti oročena sredstva i naplaćuje li Banka naknadu za tu uslugu?

U slučaju prijevremenog raskida oročenja Banka obračunava trenutno važeću kamatnu stopu za najbliži ostvareni rok štednje. Naknada za prijevremeni raskid depozita ne naplaćuje se ukoliko se ugovor raskida u roku od 15 dana od dana ugovaranja ili nakon proteka roka od 15 dana od dana zaključenja ugovora uz uvjet da je depozit barem jednom automatski obnovljen. Prijevremeni raskid depozita nakon proteka roka od 15 dana od dana zaključenja ugovora naplaćuje se 0,50% od iznosa koji se dalje ne oročava, minimalno 100 kuna, maksimalno 500 kuna.

Budući da mi uskoro ističe rok oročenja, zanima me koliko dana prije podizanja novčanog iznosa od 30 tisuća kuna moram najaviti svoj dolazak u poslovnicu?

Svoj dolazak potrebno je najaviti jedan dan prije podizanja oročenog depozita i to najkasnije do 14 sati, a dolazak se može najaviti i putem telefona u poslovnici Banke. Za iznose manje od 30 tisuća kuna najava nije potrebna.

Koji je najprimjereniji oblik štednje za male iznose?

Za male iznose najpogodnija je oročena otvorena štednja s višekratnim uplatama koju je moguće započeti s već 200 kuna ili 50 eura, dok iznose i dinamiku daljnjih uplata, kao i način uplaćivanja, birate sami u skladu s vašim mogućnostima.

Mogu li ugovoriti štednju putem internetskog bankarstva?

Internetsko bankarstvo HPB-a omogućuje online ugovaranje nenamjenski oročene i rentne štednje u kunama, eurima i američkim dolarima te oročene štednje s višekratnim uplatama u kunama i eurima. Najniži iznos uplate pri ugovaranju nenamjenski oročene štednje je 2.000 kuna, 500 eura ili 600 američkih dolara, a kod rentne štednje 10.000 kuna, 1.300 eura ili 1.700 američkih dolara. Najniži iznos pri ugovaranju oročenog depozita s višekratnim uplatama iznosi 200 kuna, odnosno 50 eura.

Koja je razlika između oročene štednje i štednje po viđenju?

Štednja po viđenju je oblik štednje u kojem u svakom trenutku možete raspolagati sredstvima na vašem računu. Na štednju po viđenju obračunava se niža kamatna stopa nego na oročenu štednju. Ukoliko raspolažete viškom sredstava, isplati se ugovoriti kratkoročnu ili dugoročnu oročenu štednju. Uz oročenu štednju ostvarit ćete viši prinos na ušteđevinu, a ako vam novac ipak zatreba prije isteka ugovorenog roka, Banka će vam obračunati kamatnu stopu važeću za najbliži ostvareni rok u kojem ste štedjeli.