Skrbništvo

Potpuna briga o vašoj imovini u Hrvatskoj i na globalnim tržištima.

Prepustite skrb nad svojim financijskim instrumentima iskusnom timu skrbništva HPB-a. Postanite naš klijent još danas te prepustite nama da vodimo brigu oko vaših financijskih instrumenata.

Usluga skrbništva namijenjena je postojećim i budućim klijentima HPB-a koji posluju s financijskim instrumentima na domaćim i inozemnim tržištima kapitala, te je dio širokog spektra usluga s financijskim instrumentima kojeg vam pruža naša Banka.

Za što mogu koristiti skrbništvo?

Hrvatska poštanska banka d.d. je članica Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (SKDD), ima otvoren računZa financijsko savjetovanje obratite se HPB stručnom timu. u Clearstream Banking Luxembourg (CBL), koristi uslugu globalnog skrbnika State Street Bank (SSB) te više banaka na regionalnim tržištima: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija. Poslove skrbništva obavlja na temelju prethodnog Odobrenja za rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za pružanje investicijskih usluga i obavljanje aktivnosti i s njima povezanih pomoćnih usluga iz čl. 5 stav. (1) i (2) Zakona o tržištu kapitala.

Često postavljena pitanja

Investicijsko bankarstvo
Pružate li usluge trgovanja putem e-trade aplikacije?
Trgovati se može putem aplikacije Moj broker koja korisnicima omogućava direktno zadavanje naloga prema sustavu Zagrebačke burze kao i uvid u promete po računu i stanja portfelja.
Savjetuju li brokeri ulagače o isplativosti ulaganja u vrijednosne papire?
Brokeri ne savjetuju klijenta o isplativosti ulaganja u vrijednosne papire već ga upoznaju s trenutačnom ponudom i potražnom na tržištu, zatim s kretanjima cijena dionica te načinu pohrane i čuvanju vrijednosnih papira i novčanih sredstava klijenta.
Pružate li usluge kupoprodaje vrijednosnih papira na području BiH, Crne Gore i Makedonije?
Odjel brokerskih poslova HPB-a građanima i poslovnim subjektima nudi uslugu kupoprodaje vrijednosnih papira na području Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Građani zainteresirani za trgovanje vrijednosnicama na domaćem i stranim financijskim tržištima mogu se obratiti izravno Odjelu brokerskih poslova HPB-a na kontakt telefon 01 4888 222 ili na e-mail adresu brokeri@hpb.hr. Nakon inicijalnog kontakta ugovara se sastanak s brokerom s kojim možete razgovarati o svojim ulagačkim željama i mogućnostima. Osnovni uvjeti poslovanja na stranim financijskim tržištima su:
  • za trgovanje je potrebno sklopiti Ugovor o skrbništvu s Bankom i Ugovor o brokerskom posredovanju
  • za izradu Ugovora potrebna je preslika osobne iskaznice, MBG, OIB te preslika bankovne kartice
  •  za trgovanje nije uvjet imati bankovni račun u HPB-u