Skrbništvo

Potpuna briga o vašoj imovini u Hrvatskoj i na globalnim tržištima.

Prepustite skrb nad svojim financijskim instrumentima iskusnom timu skrbništva HPB-a. Postanite naš klijent još danas te prepustite nama da vodimo brigu oko vaših financijskih instrumenata.

Usluga skrbništva namijenjena je postojećim i budućim klijentima HPB-a koji posluju s financijskim instrumentima na domaćim i inozemnim tržištima kapitala, te je dio širokog spektra usluga s financijskim instrumentima kojeg vam pruža naša Banka.

Za što mogu koristiti skrbništvo?

Hrvatska poštanska banka d.d. je članica Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (SKDD), ima otvoren račun u Clearstream Banking Luxembourg (CBL), koristi uslugu globalnog skrbnika State Street Bank (SSB) te više banaka na regionalnim tržištima: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija. Poslove skrbništva obavlja na temelju prethodnog Odobrenja za rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za pružanje investicijskih usluga i obavljanje aktivnosti i s njima povezanih pomoćnih usluga iz čl. 5 stav. (1) i (2) Zakona o tržištu kapitala.

Često postavljena pitanja

Investicijsko bankarstvo
Pružate li usluge trgovanja putem e-trade aplikacije?
Trgovati se može putem aplikacije Moj broker koja korisnicima omogućava direktno zadavanje naloga prema sustavu Zagrebačke burze kao i uvid u promete po računu i stanja portfelja.
Savjetuju li brokeri ulagače o isplativosti ulaganja u vrijednosne papire?
Brokeri ne savjetuju klijenta o isplativosti ulaganja u vrijednosne papire već ga upoznaju s trenutačnom ponudom i potražnom na tržištu, zatim s kretanjima cijena dionica te načinu pohrane i čuvanju vrijednosnih papira i novčanih sredstava klijenta.
Pružate li usluge kupoprodaje vrijednosnih papira na području BiH, Crne Gore i Makedonije?
Odjel brokerskih poslova HPB-a građanima i poslovnim subjektima nudi uslugu kupoprodaje vrijednosnih papira na području Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Građani zainteresirani za trgovanje vrijednosnicama na domaćem i stranim financijskim tržištima mogu se obratiti izravno Odjelu brokerskih poslova HPB-a na kontakt telefon 01 4888 222 ili na e-mail adresu brokeri@hpb.hr. Nakon inicijalnog kontakta ugovara se sastanak s brokerom s kojim možete razgovarati o svojim ulagačkim željama i mogućnostima. Osnovni uvjeti poslovanja na stranim financijskim tržištima su:
  • za trgovanje je potrebno sklopiti Ugovor o skrbništvu s Bankom i Ugovor o brokerskom posredovanju
  • za izradu Ugovora potrebna je preslika osobne iskaznice, MBG, OIB te preslika bankovne kartice
  •  za trgovanje nije uvjet imati bankovni račun u HPB-u