eBank

Rast operativne dobiti Hrvatske poštanske banke


Nakon što je nedavno izvijestila o povećanju štednje od 236 milijuna kuna ostvarene tijekom mjeseca studenog, Hrvatska poštanska banka u posljedna tri mjeseca bilježi kontinuirani rast operativne dobiti iz poslovanja.

Ovakav pozitivan trend u poslovanju ublažit će poteškoće s kojima se banka susreće vezano uz gubitke koji su ostvareni kao rezultat povećanih rezervacija po kreditnim plasmanima. Međutim, gubitak bi do kraja godine mogao iznositi nešto više od 250 milijuna kuna, a nikako milijardu, kako su to prenijeli neki mediji.

Rast povjerenja štediša u banku ogleda se u rastu oročenih depozita stanovništva koji iznosi 14,8 posto u 2009. godini, od čega je čak 7,8 posto ostvareno tijekom studenog. Obzirom na veliko zanimanje građana za ovom vrstom štednje u HPB-u, banka namjerava produljiti akciju s ponudom povoljnih kamatnih stopa i u idućoj godini.
Usporedo s povećanjem izvora, smanjena su zaduženja banke, pa je višak sredstava usmjeren kreditiranju poduzetništva uz zadržavanje značajnog iznosa likvidnih sredstava u imovini banke. Također, proširena je i kreditna ponuda za građane kojima banka od početka prosinca nudi novi blagdanski kratkoročni nenamjenski kredit.

U posljednja tri mjeseca ostvareno je čak 60 posto operativne dobiti. Tako je operativna dobit (prije rezerviranja za financijsku imovinu i obveze) krajem studenog 2009. godine iznosila 99,6 milijuna kuna, od čega je 21 milijun kuna ostvaren tijekom studenog. Također, uz godišnji porast aktive od 2,1 posto, kamatni su prihodi u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći za 7,1 posto, dok su neto prihodi od provizija i naknada porasli 4,5 posto.

Usprkos očekivanom gubitku na kraju ove godine, banka već od početka 2010. očekuje daljnji rast na kojeg će utjecati dodatno jačanje kapitalne osnovice planirane dijelom za kraj 2009. te za prvu polovicu 2010. godine.

Povratak na novosti