eBank

Studenti su tu kako bi kopali!


Bilo bi dobro da su studenti arheologije bolje pripremljeni za praksu na terenu i da više koristimo iskustva nekih inozemnih sveučilišta.

Piše Iva Škoro, Preddiplomski studij arheologije Sveučilišta u Zadru, suradnica portala Studentski.hr, članica udruge studenata arheologije Archaios -Zadar i HPB Studentskog dvogleda

 

Na svakoj godini studija arheologije Sveučilišta u Zadru studenti imaju priliku, ali i obavezu iskusiti rad na terenu sudjelujući najmanje mjesec dana u arheološkom istraživanju Teoriju odnosno metodologiju rada na terenu studenti uče tek na četvrtoj godini, odnosno prvoj godini diplomskoga studija, a vjerojatno bi bilo dobro da i tijekom prve tri godine slušaju te predmete uz primjenu znanja na terenu. Ovako, praksu odrađuju bez znanja o stratigrafiji i općenito metodologiji rada na arheološkom istraživanju, pa bi se moglo reći da su tamo samo kako bi kopali.

Pripreme za arheološka istraživanja

Većina studenata smatra kako ništa ne nauče na praksi i kako bi trebali imati teoriju i na preddiplomskom studiju ili barem nekoliko predavanja prije prakse. Studenti četvrte godine, koji tek sada imaju predavanja o metodologiji rada, također se slažu kako bi to trebali slušati već od prve godine.

Ipak, obvezna praksa tijekom studiranja nije jedino iskustvo rada na terenu studenata arheologije jer i sami pronalaze posao na drugim arheološkim iskopima, npr. pod vodstvom lokalnog muzeja. Činjenica je kako studenti više nauče na takvom terenu nego na sve četiri godine prakse zajedno. Na obveznoj praksi je puno studenata i eventualno dva profesora koji se ne mogu posvetiti svakome pojedinačno. Situacija na drugim arheološkim istraživanjima je sasvim drugačija - manje studenata i više diplomiranih arheologa te onih s dovoljno iskustva na terenu koji mogu puno bolje podučiti studente što je svima u interesu.

Inozemna sveučilišta ocjenjuju terenski rad

Na nekim inozemnim sveučilištima prije početka prakse studenti dobiju upute o radu na terenu te se izjašnjavaju o svome iskustvu kako bi se znalo kakva im je asistencija potrebna. Na kraju pišu izvještaj o radu i dobiju ocjenu za 'terenski performans'. Kao studentica arheologije smatram kako je takav sistem dobrodošao i u Hrvatskoj.

 

HPB je omogućila studentima da iznesu svoje stavove i ideje. Studenti, javite nam se na pr@hpb.hr.

Povratak na novosti