eBankarstvo

Život na razmjeni - prednosti i mane


Piše Petra Petrinec, studentica povijesti i komunikologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu i članica HPB Studentskog dvogleda

 

Bilo je to prije nešto više od dvije godine, a sjećam se kao da je bilo jučer. Jedne kišne srijede javljeno mi je da sam dobila stipendiju Europske unije Erasmus te da ću dobiti priliku pet mjeseci boraviti u španjolskom gradu Murciji studirajući na Catholic University of San Anthony (UCAM).  Uzbuđenju nije bilo kraja! No krenimo od samog početka...

Kvalitetna prijava bitna za odabir

Kada sam se odlučila prijaviti za ovakvu vrstu stipendije koja uključuje odlazak u inozemstvo, prvi korak bio je kvalitetno pripremiti sve potrebne materijale i dokumente za prijavu - napisati životopis  i motivacijsko pismo na engleskom, priložiti popis predmeta koje sam slušala za vrijeme studiranja te potvrdu o znanju engleskog jezika te naposljetku, ispuniti prijavnicu na internetu. Prilikom prijave morala sam odabrati četiri sveučilišta koja su srodna mom fakultetu na kojima bih željela nastavila studij. Španjolska je bila moj prvi izbor. Upravo za zemlje poput Španjolske, Njemačke i Engleske pristiže najveći broj prijava.  Broj studenata koji se odlučuju na ovaj korak svake  godine raste, ali sve je više i domaćih sveučilišta koja sklapaju ugovore s inozemnim fakultetima i time otvaraju više mogućnosti i prilika za studente.

Pomiješani osjećaji pred odlazak

Osjećaje koji su me preplavili pred odlazak u Španjolsku teško je opisati. Bilo je tu veselja i uzbuđenja, ali i straha od nepoznatog i tuge zbog odlaska od dragih ljudi. Mnogi moji prijatelji rekli su mi da bi se sami teško odlučili otići u nepoznatu zemlju 2000 kilometara daleko bez ikoga poznatog.  Međutim, ja nisam dozvolila da mi bilo što stane na put. Moja odluka je bila konačna. Nisam se ni okrenula, a već sam kupovala avionsku kartu, planirala put i tražila smještaj.

Snalažljivima je lakše

Studenti koji odlaze na razmjenu smještaj pronalaze sami.  Stan u kojem sam živjela našla sam preko grupe na Facebooku, a živjela sam s dvije cimerice. Kada su počela prva predavanja shvatila sam kako su već formirane određene grupe studenata, na osnovu nacionalnosti,  pa sam se kao jedina Hrvatica na Sveučilištu osjećala pomalo izolirano, prepuštena sama sebi. Nažalost, prije odlaska, ali ni nakon dolaska na novo Sveučilište, nisam dobila nikakav vodič niti priručnik koji bi mi mogao pomoći u svakodnevnom snalaženju na fakultetu i tijekom slobodnog vremena. Prema informacijama od drugih kolega na nekim sveučilištima se dobije Erasmus Buddy  koji  pomaže studentima prije i poslije dolaska u drugu zemlju, s instrukcijama kako pronaći stan i informacijama o društvenom životu zajednice. Međutim, na mom sveučilištu nije bilo te opcije pa sam se morala snalaziti sama.

Uskoro je uslijedio još jedan šok. Naime, svi predmeti bili su na španjolskom jeziku, kao i ispiti. Nije bilo druge nego uhvatiti se u koštac s jezikom i krenuti ga učiti. Kupila sam knjige i platila privatan tečaj na sveučilištu.

Ni dalje nije sve teklo glatko. Za vrijeme  razmjene bilo je prilično mnogo papirologije za rješavati. Kod mene je bio problem što se predmeti koje sam odabrala da ću slušati nisu održavali taj semestar ili se nisu održavali uopće, a neke predmet poput Poslovnog engleskog kojeg sam odabrala nisam mogla slušati jer je moja razina znanja bila previsoka u odnosu na španjolske studente. Morala sam odabrati nove predmete što je zahtijevalo dosta  vremena i uključivalo komunikaciju s mojim Sveučilištem u Zagrebu kojem sam bila dužna slati potvrde o novim predmetima. 

Ostaje vremena i za tulumarenje

Međutim, mnogo je tu i pozitivnih iskustava i dojmova. Uz učenje, odlazak u novu zemlju studentima garantira neizostavnu  zabavu, druženje i tulumarenje.  Iako sam se na početku osjećala izoliranom, ubrzo sam se sprijateljila sa Španjolcima i krenula izlaziti i putovati po zemlji. Još jedan od ciljeva za vrijeme Erasmusa je što više putovati i upoznati kulturu u kojoj trenutno živiš. Osobno nisam bila upoznata s tim nepisanim pravilima no prijatelji su me usmjerili. Kasnije sam doznala da sam bila prva studentica sa svog fakulteta koja je išla u Murciju.

Važno je položiti sve ispite

Vrijeme je prolazilo brzinom svjetlosti. Ubrzo je prošao i Božić i došlo je vrijeme ispitnih rokova. Sve ispite sam pisala na španjolskom jeziku jer mnogi sveučilišni profesori ne znaju dobro engleski. Iako nisu vrsni Englezi profesori se zaista trude posvetiti svakom studentu i pomoći mu da se osjeća dobro, trude se objasniti gradivo i nije im problem ubaciti dodatna predavanja za strane studente poput mene kojima je potrebno malo više pomoći. Uspjela sam proći sve ispite što mi je bilo jako bitno jer ukoliko ne položiš određen broj ispita Sveučilište u Zagrebu će ti oduzeti zadnju ratu stipendije koja treba biti isplaćena tek nakon povratka u domovinu. Ispiti mi nisu bili teški i po mojem mišljenju mnogo su teži u Hrvatskoj u kojoj je i cjelokupan sustav obrazovanja bolji. Nakon uspješne borbe s ispitima krenuo je onaj tužni dio - rastanak od mojih Erasmus prijatelja.

Nakon svega što sam doživjela i dojmova koje sam skupila, svakome studentu preporučam ovakvo iskustvo jer je to jedan korak ka samostalnosti i odrastanju te pružanju novih poslovnih prilika. Mislim da taj detalj u svom životopisu svakom poslodavcu zapne za oko, a marljivost i trud uložen za vrijeme razmjene i profesori na Zagrebačkom Sveučilištu znaju cijeniti.

Iskustvo za preporučiti

Nije bilo lako prestati pričati materinji jezik i rješavati ispite na španjolskome.  Bilo je teških trenutaka, a sve još teže pada kada si daleko od svoje zemlje i obitelji, no stekla sam prijatelje iz svih dijelova svijeta, od Poljske do Brazila, koji su zauvijek zauzeli mjesto u mom srcu. Mogu definitivno reći da sam doživjela jedno predivno bogato iskustvo o kojem mnogi mogu samo maštati.

I za kraj, za sve buduće Erasmusovce napisala sam mali vodič sa 7 ključnih točaka:

  • Naoružaj se strpljenjem prilikom rješavanja papirologije
  • Budi uporan
  • Nemoj odustati koliko god ti se komplicirano činilo
  • Zabavi se
  • Budi oprezan i raspitaj se o sigurnosti i običajima mjesta u koje ideš
  • Putuj jer tko zna kad će ti se opet pružiti takva prilika
  • Uči i budi marljiv jer trud se uvijek isplati!
Povratak na novosti