eBankarstvo

Vrijeme za Kockicu, karticu ili kredit


Sve su češći blagdanski darovi u vidu dječje štednje, bankovnih poklon-bonova, kartica ili programa financijskih usluga. Sve je to moguće uz simbolične iznose.

Ušli smo u prosinac, mjesec koji je za sve nas poseban zbog blagdana u krugu obitelji, darivanja, kuhanog vina, štandova koji krase gradove. To je razdoblje kad najviše trošimo što su u Hrvatskoj gospodarskoj komori procijenili na 11 milijardi kuna. Potrošnja je krenula i prvi darovi, oni najvažniji i najslađi, već su spremni jer Sv. Nikola stiže ove subote.

 

Darovi za djecu
Danas nemamo mogućnosti kupovati skupe darove i ispuniti baš svaku želju. No prisjetimo se i sami - neke sitnice poput medenjaka ili skromnih igračaka mogu biti najljepše slike i uspomene iz djetinjstva. Djeci je važno pružiti ono zbog čega ih smatramo djecom, a pritom je dobro učiniti i nešto korisno za njihovu budućnost.

Važno je imati plan i strategiju prije nego što posegnemo za karticama i džepovima. To je jedini način da se ne dovedemo u financijske probleme i ne stvorimo dugove zbog kojih ćemo se i sljedećeg ljeta s gorčinom prisjećati prosinca i potrošačke groznice.

Činjenica je da smo sve racionalniji, računamo i razmišljamo o darovima koji imaju trajniju vrijednost. Banke su se u tom pogledu iskazale ponudom namijenjenom upravo djeci i osiguranju njihove budućnosti. HPB za najmlađe ima dječju štednju HPB Kockica, a uz oročenja u kunama i devizama omogućuje i štednju putem dječjeg računa u kunama. HPB Kockica je praktična jer ju dragom mališanu možemo darovati u obliku poklon bona koji se ugovara u svim poslovnicama bez prisutnosti roditelja što znači da štednju možemo pokloniti bilo kojem klincu ili klincezi.

Za veću djecu ili studente tu je, recimo, kartica za mlade ili Diplomac kao program financijskih usluga, i sve to uz simbolične iznose. Sv. Nikola, Božić i Nova godina su pred nama i ovo može biti zgodno i vrijedno rješenje svima kojima su ideje za poklon presušile. Nove financijske navike ne dolaze upakirane u šarene papire i velike mašne, a predstavljaju puno veći životni dar.

Kako planiramo prosinac
Ako imamo plan potrošnje za ovaj mjesec, ali još nismo sigurni kako ga ostvariti čeka nas „viša matematika“. Za blagdansku potrošnju uvijek pomaže obročna otplata, naravno, sve uz uvjet da su troškovi pod kontrolom. Podijelimo li troškove na nekoliko mjeseci - eto jednog od najbezbolnijih rješenja. HPB-ova VISA kartica na rate uspješno je zamijenila čekove i omogućila da troškove rasporedimo na broj rata koji sami odaberemo. Osim što uz VISA-u možemo kupovati u zemlji i inozemstvu bez kamata, možemo podizati gotovinu i također vraćati kroz rate, kupovati putem interneta i sami mijenjati modele otplate.

Planiramo li osim darova, izlazaka i druženja, bogatih blagdanskih stolova i dekoracija možda i neko putovanje, bit će još više posla za matematičare. HPB kao opciju nudi novi kredit za vjerne klijente. Uz fiksnu kamatnu stopu već od 7,49 % moguće je dobiti i do 50.000 kn, a rok otplate je od 13 mjeseci do 7 godina. Sve ovisi o tome što se uklapa u naše mogućnosti.

Za sve nas koji nismo financijski eksperti, nemamo iskustva s izračunima i trebamo savjet uvijek je dobro provjeriti troškove, rate, stare minuse, kamate i ako je potrebno od bankara zatražiti poneku financijsku smjernicu.

Ove blagdane želimo provesti u miru i u društvu najdražih ljudi. Pobrinimo se da to doista bude tako i priuštimo drugima ili sebi poneki skroman dar u vidu nove financijske odluke. 

Povratak na novosti