eBankarstvo

U novčaniku i drugo liječničko mišljenje


Ne možemo unaprijed znati kad će nam se dogoditi kvarovi i neugodnosti koje donose poprilične izdatke ili ćemo, recimo, trebati drugo liječničko mišljenje. Jednostavnije je ako to možemo riješiti jednim telefonskim pozivom.

Svi smo tijekom višegodišnje krize promijenili stav prema novcu. Želimo uspješnije voditi osobne financije, plaćati niže naknade i držati pod kontrolom neplanirane troškove koji nas zadese svako malo. Zato su učestala pitanja klijenata bankarima i svima koji pružaju određene usluge o tome što bi trebali promijeniti, koju uslugu uzeti, a koje se odreći.

 

Posebno se to odnosi na umirovljenike od kojih većina ima niske mirovine, a brojne troškove, među njima i one koji se odnose na zdravlje, osiguranja ili pomoć u kući. HPB za umirovljenike ima posebno kreiran program usluga koji im omogućava da ponešto uštede na kamatama i naknadama, ali i na troškovima koji nam se svima s vremena na vrijeme događaju kada zatrebamo pomoć u kući i na cesti, bolje osiguranje ili, recimo, drugo liječničko mišljenje. Svi smo se, uostalom, već našli u prilici kad smo poželjeli provjeriti mišljenje o našim dijagnozama i lijekovima ili smo trebali pomoć zbog različitih kvarova i neugodnosti koji mogu donijeti poprilične izdatke.

Mirovine i kriza
Poznato je da su umirovljenici, uz nezaposlene, posebno osjetljiva populacija i da sve države i sve vlade vrlo oprezno govore o njima i njihovom životnom standardu. Iako populisti vole govoriti o skrbi za umirovljenike i obećavati razne stvari, već dugo znamo da se za umirovljeničke godine sami moramo pobrinuti i što je moguće ranije stvoriti uvjete za pristojan život u toj dobi.

Poznato je isto tako da su umirovljenici jedni od najodgovornijih klijenata banaka i najuredniji dužnici za sve svoje obveze. Njihove su financije uglavnom u plusu koliko god to bilo čudno, usprkos dugoj krizi i za većinu umirovljenika skromnim primanjima. Oni znaju da njihova računica mora 'štimati'.

Kolike su uštede
Logično je da su umirovljenici kao skupina najodgovornijih klijenata iznimno značajni svim bankama. Osim toga, banke imaju i naglašenu društvenu odgovornost te moraju voditi računa o financijskim mogućnostima svojih klijenata na koje kriza nužno utječe. Klijenti s višim primanjima koristit će više proizvoda i za to platiti višu cijenu, no postoji veliki broj klijenata s niskim životnim standardom kojima banke trebaju prilagoditi ponudu i omogućiti prihvatljive uvjete.

HPB je svojim klijentima-umirovljenicima ponudio HPB Kombinaciju Senior unutar koje, ovisno o broju proizvoda za koji se odluče, mogu birati između četiri modela. Budući da danas često plaćamo ono što nam ne treba ili ne koristimo, a dolazi u „paketu“ s potrebnim proizvodima, mogućnost vlastitog izbora po jedinstvenoj mjesečnoj naknadi za mnoge predstavlja rješenje osobnih financija. Uz uštedu koju kroz povoljnije minuse i kredite pruža HPB Kombinacije, pokazalo se da su umirovljenicima posebno značajne usluge poput pomoći u kući, osiguranja od nezgoda i drugog liječničkog mišljenja.

Jedan broj za sve usluge
Umirovljenici uglavnom brinu sami o sebi. Privatni domovi poprilično su skupi, liste za državne domove u kojima im se pruža skrb vrlo su duge, a mjesta se čekaju godinama.

Klijentima u poodmakloj dobi života osigurana usluga organizacije vodoinstalatera, bravara ili električara predstavlja i dodatnu sigurnost i uštedu jer nemaju izvanrednih troškova. Nema ni potrage za brojevima telefona i brige zbog neodgovornih majstora jer se sve rješava preko jedinstvenog pozivnog broja na kojem tražimo potreban servis.

Isto vrijedi i za liječnike. Redovnim putem u mogućnosti smo uglavnom dobiti jedno liječničko mišljenje, a ponekad je dobro provjeriti i što kaže netko drugi što onda često znači dodatne troškove.

Minusi i krediti
I u nekim drugim prilikama - kada moraju više potrošiti ili se zadužiti, HPB Kombinacija Senior umirovljenicima omogućava niže kamate na dopuštena prekoračenja po tekućem računu i niže naknade na kredite, a sve to nisu zanemarive uštede.

Jasno je da sad izbjegavamo pretjerana zaduženja, no ako je to potrebno dobro je znati da je HPB od 1. srpnja ove godine snizila kamatne stope na sve kredite građana, a da korisnici HPB Kombinacije plaćaju još i niže naknade.

Za umirovljenike HPB ima posebne linije kredita s povoljnijim uvjetima od komercijalnih gdje su kamatne stope za kredit u kunama 8%, a uz valutnu klauzulu 7,99%. Osobni bankari uvijek mogu provjeriti kreditnu sposobnost i izračunati anuitete kako bi se klijenti mogli lakše odlučiti za ili protiv kredita. 

Povratak na novosti