eBankarstvo

U 2007. godini ostvaren daljnji rast aktive i dobiti Hrvatske poštanske banke


Hrvatska poštanska banka predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare nerevidirane poslovne rezultate za 2007. godinu koju su obilježili 28–postotni rast aktive i 123,5 milijuna kuna ostvarene dobiti nakon oporezivanja.

Hrvatska poštanska banka u stalnom je uzlaznom trendu i iz godine u godinu ostvaruje zapažene rezultate, poslujući stabilno i osvajajući sve veći tržišni udio. Aktiva banke iznosila je krajem godine 14,5 milijardi kuna, što u odnosu na aktivu s kraja 2006. od 11,3 miijarde kuna čini povećanje od 28,2 posto.

Ukupni depoziti banke porasli su za 23,5 posto u odnosu na kraj 2006. godine i iznose 10,7 milijardi kuna, pri čemu se na oročene depozite odnosi 55,1 posto, dok se na depozite po viđenju odnosi 44,9 posto depozitne strukture. Depoziti stanovništva snažnije su rasli (35,5 posto) od depozita pravnih osoba (18,3 posto rasta), no u strukturi depoziti pravnih osoba još uvijek čine veći udio.

Ukupni neto krediti klijentima iznose 7,3 milijarde kuna i porasli su za 21,3 posto u odnosu na kraj 2006. godine. Krediti pravnim osobama iznose 4,9 milijardi, stanovništvu 2,2 milijardi kune, dok je 210 milijuna kuna kredita odobreno za potrebe klijenata sektora investicijskog bankarstva. Prihodi iz poslovanja banke iznose 616 milijuna kuna i povećani su za 31 posto u odnosu na 2006. godinu. U strukturi prihoda na kamate otpada 64 posto, naknade i provizije 20, prihode od trgovanja 5 posto, neto prihod od tečajnih razlika 4 posto, a 7 posto su ostali prihodi.

Banka je u 2007. godini otvorila sedam novih poslovnica, dvije podružnice i dva predstavništva. Ovakva strategija širenja putem vlastite mreže pokazala se uspješnim načinom osvajanja novih klijenata. Na taj se način banka približila gradovima, odnosno jedinicama lokalne uprave i samouprave kojima nudi modele efikasnijeg upravljanja gradskim ili općinskim proračunom. Pozitivni rezultati ostvareni su kroz suradnju s Makarskom, Pulom, Gospićem, Vinkovcima te Vukovarsko-srijemskom županijom.

Od važnijih projekata banke ostvarenih u 2007. godini posebno se ističe uloga agenta izdanja dionica u trećoj fazi privatizacije T-HT-a koja je bila jedna od nasloženijih do sada, te projekt Agropodružnice koja je otvorena prošle jeseni u Osijeku. Ponudu poljoprivrednicima banka će nastaviti razvijati imajući u vidu gospodarsku politiku zemlje i planirana ulaganja u ovaj sektor koja se očekuju u narednih nekoliko godina.

«U 2008. godini očekuju nas još veći poslovni izazovi za koje se temeljito pripremamo. Prvenstveno tu mislim na dokapitalizaciju banke, a paralelno s tim projektom nastavit ćemo razvijati nove proizvode i usluge koji su prilagođeni poslovanju naših klijenata u ovom zahtjevnom razdoblju. Kao i do sada, siguran sam da ćemo ispuniti poslovne planove i dalje jačati najveću banku u nacionalnom vlasništvu», izjavio je na današnjoj press konferenciji Josip Protega, koji je pune tri godine predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

Povratak na novosti