eBankarstvo

Studij: Ambicija plus novac


Studentski život je značajna točka na putu prema financijskoj samostalnosti. Veliki broj budućih studenata planira raditi tijekom studija, a neki sami istražuju mogućnosti podizanja kredita za školarinu.

Pred nama je srpanj koji nam donosi sunce i planove za godišnji odmor. I dok su nekima stolovi i ekrani puni kataloga turističkih agencija, a glave okupirane dalekim destinacijama koje bi željeli posjetiti, budući studenti prevrću po malo drugačijim papirima. Vrijeme je odluka, ispita, državnih matura i upisa na faks. Stojeći pred vratima koja se tek trebaju otvoriti i označiti početak novog razdoblja svima nam je jasno da napetosti neće nedostajati. 

 

Upisi na fakultet označavaju prekretnicu, odabir smjera kojim će život dalje teći. Iako je tu, naravno, puno elemenata na koje budući studenti ne mogu sami utjecati, sad su već punoljetni i snose odgovornost za vlastite odluke. A ovo je za mnoge prva velika odluka. 

Svi se sjećamo kako su nas članovi uže i šire obitelji pitali: a što ćeš ti biti kad narasteš?! E pa, došlo je vrijeme da oni koji su na pragu studentskog života odgovore na takva pitanja. 

Kako financirati školovanje 
Iako je studentsko doba najljepši dio života, ono nije jednostavno i bezbrižno. Odluka o izboru faksa je velika stvar i vjerujemo da se većina za to priprema duže razdoblje. A što je s financijama? Studij za mnoge znači život u drugom gradu (za neke i u drugoj državi), u studentskim domovima ili podstanarstvu, tu su zatim knjige i skripte, ali i želja da se slobodno vrijeme iskoristiti za putovanja i izlaske. 

Puno je obaveza i želja, pa i puno izdataka za koje se treba pripremiti. Idealno bi bilo financijsku strategiju razraditi što ranije i pokušati uštedjeti što više kako bi početak studentskog života bio manje stresan. Netko na raspolaganju ima štednju od koje će sad ponešto trošiti ili će se tijekom studija u potpunosti osloniti na roditelje. Drugi su bili uporni i imali sreće s nekim poslom koji će pomoći da se slože financije, treći planiraju povremeno raditi za vrijeme studija, četvrti istražuju uvjete za kredite itd. Studenti i školarci su važan segment klijenata u bankarskom svijetu i logično je da postoje brojni proizvodi od štednje i kartica do kredita koji su namijenjeni upravo njima. HPB u ponudi ima kredite za školarinu kao i kredite za znanje, sport i putovanje. Kako se u HPB-u od 1.srpnja 2014. snižavaju kamata na sve kredite građana novi će uvjeti vrijediti i za studentske kredita. Npr., za klijente koji imaju HPB Kombinaciju Diplomac kamate na kredit za školarinu od srpnja se snižavaju na 5,79%, na kredit za sport, znanje i putovanje na 5,50, a naknade su također niže od redovnih. 

Računi, kartice, krediti 
Kada prođe cupkanje zbog iščekivanja rezultata, upisi su iza nas, slijedi dugo toplo ljeto u kojem punimo baterije i razmišljamo o budućim cimerima, smještaju u domove, studentskim menzama. Oni koji već imaju kakvu-takvu naviku štedjeti lakše će se snaći u ovoj situaciji dok će raspodjela troškova u skladu s mogućnostima za sve ostale predstavljati pravi izazov. 

Ključ je dobra organizacija osobnih financija. Štedjeti se može na puno načina čak i kada studiramo, a postoji mogućnost i zarade kroz različite studentske poslove. U HPB-u je moguće složiti vlastitu HPB Kombinaciju Diplomac, a za početak je potrebno imati otvoren tekući ili žiro račun te ostale proizvode birati u skladu s vlastitim potrebama. U ponudi su bankarski i nebankarski proizvodi i usluge, pogodnosti na dopuštena prekoračenja, kartice, kredite, pomoć na cesti itd. 

Kontrolu financija dodatno može olakšati VISA Prepaid kartica za mlade Ideeeš, posebno na putovanjima i prilikom online kupnje s obzirom na sigurnost koju pruža zbog nemogućnosti ulaska u minus i zbog činjenice da se ne plaća članarina i naknade. 

Na mladima svijet ostaje 
Online prijave zamijenile su cjelodnevno stajanje u redovima pred referadom, iščekivanje rezultata i „pomicanja crte“ dok se u glavnoj auli fakulteta budući studenti pokušavaju probiti kroz nebrojene uzbuđene glavice do panoa s popisima. Državne mature zamijenile su prijemne ispite na većini fakulteta, a bolji rezultat na maturi omogućuje upis atraktivnijeg fakulteta. Poznato je da kandidati mogu prijaviti upis na 10 studija redajući ih po prioritetu, a prema službenim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje otprilike svaki drugi maturant u Hrvatskoj uspije upisati studij koji najviše želi. 

Iako se mnogo toga promijenilo u samoj proceduri upisa na fakultet, uzbuđenje i nervoza uvijek su isti kao i činjenica da je dobra priprema za državnu maturu najvažnija. Bez obzira na stres koji upisi donose i troškove koji nisu mali, ulaganje u obrazovanje najbolja je moguća investicija. 

Nadamo se da uz dobre ocjene točno znate što želite i što su vaši prioriteti. Svim budućim brucošima želimo puno strpljenja, sreće i uspjeha na putu prema diplomi.

Povratak na novosti