eBankarstvo

Srednjoškolci u posjetu HPB-u: Pitaju kao veliki


HPB-ovih 17 poslovnica ugostilo je 370 srednjoškolaca - oni ne razmišljaju puno o bankama, no imaju zanimljiva pitanja o financijama.

Tijekom prošlotjednih posjeta srednjoškolaca HPB poslovnicama diljem Hrvatske u povodu Svjetskog i Europskog tjedna novca ispitali smo što naši mladi gosti znaju o bankarskim proizvodima, predstavili im kako otprilike izgleda rad bankara i zabilježili najzanimljivija pitanja.

Od 370 srednjoškolaca, uglavnom učenika ekonomskih škola i gimnazijalaca, većina ih ne štedi niti ih štednja zanima, a kada bi štedjeli odabrali bi eure. S druge strane, zanima ih što banka radi s novcem štediša i kako zarađuje. Manji dio njih koristi neku od bankarskih usluga i uglavnom je riječ o žiro računu. Iako pokazuju interes za kartice, osobito prepaid i beskontaktne, koriste ih eventualno za internetsku kupovinu. Odlaze u banku u koju idu njihovi roditelji, a više od same banke zanima ih rad u njoj. Pitaju se koliko zarađuju bankari i koje je najzahtjevnije radno mjesto u banci.

Pitali su kako se odobravaju krediti i koji je najisplativiji, kažu da bi se odlučili za kredite uz fiksnu kamatu, a zanima ih i ima li banka razumijevanja za klijente koji izgube posao. Bilo je tu i težih pitanja, npr. zašto se mijenja tečaj, kada ćemo uvesti euro te što je bitcoin.

HPB već treću godinu zaredom doprinosi poboljšanju financijske pismenosti mladih te učenicima srednjih škola diljem Hrvatske pruža priliku da saznaju osnovne financijske pojmove i upoznaju se sa svijetom financija.

Povratak na novosti