eBankarstvo

Slušao sam nobelovca u ljetnoj školi


Učenje i druženje u ljetnim školama odlična je prilika za novo znanje i nova prijateljstva. Ima skupih škola, ali i besplatnih inozemnih programa.

Piše Vedran Vugrić, Ekonomski fakultet u Zagrebu, član udruge Financijski klub i Studentskog dvogleda*

 

Svaki savjestan student zna kako se za dobar prvi posao potrebno istaknuti od ostalih kandidata. Na natječaj za posao često se prijavi mnogo više ljudi od predviđenih za određenu poziciju te je bitno da životopis koji šaljete budućem poslodavcu bude upečatljiv i jedinstven. Mnogi studenti se žele istaknuti dobrim ocjenama i redovnim učenjem te sudjelovanjem u studentskim udrugama, međutim za najbolje poslove potreban je korak dalje. U razgovoru za budući posao ključna prednost može biti upravo iskustvo u ljetnoj školi, navode istraživanja engleskog sveučilišta u Bristolu.

Pripreme za faks i posao
Ljetne škole su organizirani programi u trajanju od jednog do nekoliko tjedana za vrijeme kojih se provodi intenzivan program učenja i sudjelovanja u projektima uz izvannastavne aktivnosti. Kroz ljetnu školu možemo podići prosjek ocjena i nadograditi znanje u područjima u kojima smo slabiji. U dodatku, mnogi studenti odlaze na ljetne škole kako bi pripremili prijave za fakultete. Primjerice, London School of Economics svake godine nudi širok izbor programa iz raznih grana ekonomije - politička ekonomija, ekonometrija, neuroekonomija i slično, te se smatra odličnom referencom prilikom upisa na strana sveučilišta i prijava za posao u inozemstvu.

Prema istraživanjima engleskih sveučilišta tri četvrtine srednjoškolaca u toj zemlji koji su pohađali ljetne škole za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja upisali su najbolje fakultete, a studenti s ljetnim školama su u prosjeku dobili bolji posao i iskazali veće zadovoljstvo svojim radnim mjestom. Takav uspjeh objašnjava se gubitkom znanja preko ljeta (summer learning loss) koje se ne dešava kod studenata koji pohađaju ljetnu školu.

Predavač dobitnik Nobelove nagrade
Ljetne škole dobar su način da naučimo nešto o temama koje se ne predaju ili nisu dovoljno zastupljene na fakultetu. Primjerice, u Izraelu sam imao prilike slušati o temama iz područja bihevioralne ekonomije, teorije igara i teorije aukcija.

Profesori koji su predavali tamo stekli su obrazovanje na prestižnim američkim sveučilištima, a predavao mi je i profesor Robert Aumann, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju za životni rad na području teorije igara. Napomenuo bih da predavanja i čitanje znanstvenih radova mogu predstavljati izazov ukoliko dovoljno dobro ne poznajete strani jezik na kojem se predaje.

Jeruzalem, Tel Aviv, Mrtvo more
Sudjelovanje na međunarodnim ljetnim školama prilika je i za upoznavanje s kulturom zemlje i stjecanje novih poznanstava. U sklopu programa često su organizirane izvannastavne aktivnosti namijenjene boljem upoznavanju polaznika programa i mjesta održavanja. U programu međunarodne škole ekonomije u Jeruzalemu kolege su dolazili iz raznih dijelova svijeta - SAD, Rusija, Kina, Singapur i Japan. U sklopu programa imali smo organizirano razgledavanje povijesnog dijela Jeruzalema, posjet Tel Avivu, izlet do rimske tvrđave Masade i do slanog Mrtvog mora.

Cijene ljetnih škola
Cijene programa ljetnih škola mogu biti dosta visoke što je najčešća prepreka kod mladih ljudi. Mnoga sveučilišta koja ih organiziraju imaju vlastite fondove za nadarene studente čime se može pokriti dio troškova. Primjerice, dvotjedni program na London School of Economics iznosi 18.000 kn i još prosječno 15.000 kn košta smještaj u studentskom domu. S druge strane, dvotjedni program ljetne škole od Stockholm School of Business je besplatan, a smještaj za to razdoblje iznosi oko 7.000 kn. Popis ljetnih škola s kojime surađuje Sveučilište u Zagrebu dostupan je na webu, a pojedinci se za savjet uvijek mogu obratiti Uredu za međunarodnu suradnju.

Sudjelovanje u programu ljetne škole odlično je iskustvo i vrijedan dodatak životopisu. Znanja i vještine koje steknemo u ljetnoj školi pomoći će nam u izgradnji karijere i nastavku školovanja stoga bih odlazak na međunarodne ljetne škole preporučao svim mladima koji žude za novim izazovima, znanjem i nezaboravnim iskustvima.

Inače, u pripremi je prva ljetna škola financija u Hrvatskoj koju u Višnjanu od 21. do 28. kolovoza 2015. za srednjoškolce organizira Financijski klub, udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Ovu ljetnu školu podržat će HPB kao partner Financijskog kluba.

*Autor je polaznik ljetne škole International Summer Program in Economics na Hebrew University of Jerusalem, Izrael

 

HPB je omogućila studentima da iznesu svoje stavove i ideje. Studenti, javite nam se na pr@hpb.hr.

Povratak na novosti