eBankarstvo

SAD nikad dostupniji studentima


Ugledati svjetla New Yorka mnogima je neostvareni san. U blještavilu grada mogu uživati tek uz glas Franka Sinatre koji ga je opjevao. Moraju li nam San Francisco, Las Vegas, Miami i ostale popularne američke destinacije biti doista tako daleke? Studentske maštarije o odlasku u bijeli svijet ne sputavaju kilometri, u pravilu to čini novac, zaključuje studentica Ana Marasović s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba i otkriva nam jedno odlično rješenje.

Zlatna šansa

Work and Travel USA program zlatna je šansa. Riječ je o programu kulturne razmjene u kojoj godišnje sudjeluje preko 100 tisuća studenata. Tijekom ljetnih praznika oni odlaze u Sjedinjene Američke Države kako bi radili i radom platili putovanje, kao što se da zaključiti iz samog naziva programa. Spajanje ugodnog s korisnim. Program je namijenjen isključivo studentima od 18 do 29 godina s osnovnim znanjem engleskog jezika. Oni trebaju prihvatiti radnu obvezu u trajanju od dva i pol do četiri mjeseca te im na koncu ostaje turističkih tridesetak dana. Poslovi koji se obavljaju su uglavnom ugostiteljski, a poslodavci najčešće ne traže prethodno iskustvo.

Proces prijave

Tri su najpopularnije agencije u Hrvatskoj koje omogućuju pohađanje Work and Travel programa – CCUSA, BHV Education i Viking. Početni korak za polijetanje je upravo odabir jedne od njih i ispunjavanje nekoliko osnovnih administrativnih zadataka. Iduća akcija je potraga za poslom koja se odvija različito ovisno o varijanti odabranog programa. „Selfarranged“ je jeftinija opcija koja iziskuje malo više truda jer ste sami osuđeni na pronalazak posla i smještaja,  a odabirom skuplje „full placement“ varijante te zadatke prepuštate agenciji.

Apliciranje za vizu iduća je stavka procesa, nakon čega preostaje još samo kupnja avionske karte i pakiranje. Kada bismo pomno analizirali svaki od prethodno navedenih koraka, uvidjeli bismo da nam svaki crpi velike količine energije, posebno ako se trudimo potrošiti što manje novca. Proces nije nimalo jednostavan, ali tko se nije namučio da dobije ono što želi? Naoružajte se strpljenjem i informacijama pa putovanje može započeti.

Zašto se prijaviti?

Iz razgovora sa studentima koji su već proživjeli Work and Travel USA otkrili smo da je riječ o jedinstvenom iskustvu te da zbog odlaska nitko nije požalio. (Zanemarivi broj iznimki uvijek postoji.) Hrvoje, student ekonomije, prijavio se jer je uvidio svoju zlatnu šansu da iskusi sve čari života i rada na drugom kontinentu. Naravno, i on je žarko htio posjetiti brojne kultne gradove. „Sve poteškoće kroz koje se prolazi prilikom pronalaska posla, dobivanja job offera, vize i ostalih stvari se zaboravljaju kada dođe vrijeme polaska, a pogotovo dolaskom na odredište“, istaknuo je. Bilo mu je potrebno tek nekoliko dana adapcije i započela je avantura koje se sa smiješkom prisjeća. I koju bi svakako ponovio.

Koliko avantura košta?

Avantura je financijski isplatljiva, ističu studenti. Za dva-tri mjeseca rada može se zaraditi dovoljno za pokrivanje troškova stanovanja, hrane, leta, vize i putovanja Amerikom. Hrvoje nam je to također potvrdio: „Studenti rade dva ili čak više poslova, a s J1 vizom sezonski posao je vrlo lako pronaći i zarada je vrlo dobra.“ Premda se radom dobije povrat uloženih sredstava, upravo su ona jedina prepreka za odlazak. Za sam početak potrebna je poveća svota novca. Okvirni troškovi povratne avionske karte iznose 5 000 kuna, za vizu je potrebno izdvojiti 200 dolara, osiguranje stoji oko 250 eura, prijava otprilike isto tako. Plaće su tjedne pa je potrebno 300 do 400 dolara za početno „preživljavanje.“

„Nemoj da te strah od poraza spriječi da zaigraš“

Ipak, „ako nemate avanturistički duh, stvorite ga“, poručuje Doris koja je proteklo ljeto provela preko „bare“. Otvoreno priznaje da su je morili svakojaki strahovi prije nego se odvažila na izazov. „Bojala sam se intervjua za posao, nisam znala što očekivati, što će me pitati, je li moj engleski dovoljno dobar. Otputovala sam sama sa strahom od nepoznatog i upravo je strah bio moj najveći izazov. Nisam znala kako ću se snaći“. Ipak je Doris pobijedila svoje strahove, probila je vlastite granice i unatoč neizbježnim teškim trenucima, bila je jako ponosna na samu sebe.

Otići ili ne? Otići.

„Upoznavanje drugih kultura, sklapanje prijateljstava, putovanja u mjesta o kojima ste prije samo sanjali, upoznavanje s vlastitim mogućnostima i pomicanje granica – definitivno su dovoljan razlog za odlazak na ovu avanturu“, zaključuje Hrvoje.

Kad doista uđete u svijet odraslih, u svijet punog radnog vremena, obitelji, računa, bolovanja, pelena, vrlo su male šanse da pronađete dovoljno vremena i novca za američku turu. Možda tada nećete ni biti dovoljno „ludi“ da starim Dodgeom s filmskih platna jurite kroz kalifornijska prostranstva. Otići ili ne? Definitivno, otići.

Povratak na novosti