eBankarstvo

Plan za božićnu potrošnju


Prosinac nam je svima slaba točka - želimo potrošiti, darivati i ugostiti drage ljude, tulumariti i sami sebe nagraditi. Bilo bi dobro imati plan potrošnje i zaduživanja, a ako zapne možemo konzultirati bankare da slože kombinaciju koja će odgovarati našim financijama.

Ukrašeni gradski trgovi prepuni šarenih štandova, lampica u okićenim izlozima, blagdanski popusti u trgovačkim centrima i reklame koje vrište iz svakog kuta mame nas svim snagama već od prvih dana posljednjeg mjeseca u godini. I dok nas polako obuzima groznica predblagdanske kupovine, zdrav razum i ove nam godine, još glasnije nego prethodnih, govori – oprezno s otvaranjem novčanika!

 

Prosinac je mjesec u kojem se novčanici najlakše prazne. Ipak, svega smo toga svjesni, a i kriza nas je naučila trošiti racionalnije i u okviru svojih mogućnosti. I koliko god nas privlačili blistavi i raskošni izlozi te naizgled primamljivi popusti, duboko u sebi znamo da ne smijemo izgubiti kontrolu nad vlastitim financijama.

A kada ipak ne možemo odoljeti
S kupovinom treba biti oprezan, a s novim zaduženjima još oprezniji. No, ponekad uistinu teško odolijevamo svom tom blagdanskom blještavilu, akcijama, popustima i sniženjima… Uostalom, trebamo pripremiti darove za naše najdraže ili sami sebe nagraditi za naporan rad i trud i tijekom čitave godine.

Kako bismo izbjegli glavobolje koje nam u siječnju zadaje dug koji sjeda na naplatu, trebamo biti oprezni. Na tržištu nam se nude različiti financijski proizvodi koji nam mogu pomoći rasteretiti budžet i bolje rasporediti troškove, ali nam isto tako mogu stvoriti i dodatne troškove, ako ih ne koristimo pažljivo i u skladu sa svojim mogućnostima. Kako bi nam predblagdanska kupovina bila zaista ugodna, za početak sjednimo i bacimo pogled na stanje na računu, preispitajmo svoje mogućnosti i ako treba posavjetujmo se s bankarima. Smisao posla bankara nije prodati bilo koju uslugu bilo kome (kako se često misli), već u skladu s potrebama klijenta predložiti primjeren proizvod. Njihov je zadatak savjetovati nas o proizvodima koji su nam prilagođeni i upoznati nas sa svim prednostima, ali i rizicima, njihovog korištenja. Nije loše potražiti savjet onih koji znaju je li isplativije potrošiti štednju, koristiti dopušteno prekoračenje ili neku od kartica na rate ili pak podići kredit ako je potrebno. Usluga HPB-a „Ugovori sastanak“ omogućava upravo to – na brz i jednostavan način rezervirati vrijeme bankara u kojem ćemo zatražiti savjet, riješiti dvojbe, dobiti izračun i izbjeći nepotreban trošak.

Peglanje“ na 100 načina
Kartice su gotovo uvijek dobar odabir za blagdansku kupovinu. Na tržištu ih je mnogo, pružaju različite mogućnosti otplate troškova, jednostavno ih je dobiti, a lako koristiti. Zato se upravo one najviše „peglaju“ u ovo predblagdansko vrijeme. Jedna od onih uz koje možemo rasporediti troškove i rasteretiti budžet je HPB-ova VISA kartica na rate. Transakcije učinjene ovom karticom automatski se dijele na rate prema odabranom modelu otplate (3, 6 ili 12 mjeseci) bez obzira kupujete li na prodajnom mjestu, internetu ili podižete gotovinu na bankomatu. Oni koji više vole platiti „odjednom“ ili pak preferiraju online kupovinu mogu odabrati jednu od sve popularnijih prepaid kartica uz koje nećemo zaglibiti u minusu jer nam pružaju potpunu kontrolu nad potrošnjom. A tu su i MasterCard kartice koje nam nude otplatu s odgodom plaćanja jednom mjesečno u cijelosti ili pak podmirenje određenog mjesečnog postotka ukupnih troškova (revolving). Mogućnosti je napretek, a na nama je da odaberemo onu pravu.

Darovi na kredit
I dok neki više vole koristiti kartice, drugi će posegnuti za dopuštenim prekoračenjem ili pak nekim od gotovinaca. Danas su nam na raspolaganju različiti modeli nenamjenskih gotovinskih kredita. HPB ih primjerice u svojoj ponudi ima čak sedam vrsta, a neki od njih nude nam rok otplate i do 15 godina.

Ako ste od onih koji razmišljaju između prekoračenja i kredita, svakako bi trebali imati na umu da dopušteno prekoračenje kratkoročno spašava budžet i dobar je izbor ako se planiramo zadužiti na kraći rok, dok je za one druge (čitaj: manje disciplinirane) isplativije rješenje kredit. Ako sami ne možemo odlučiti, i u ovom bi slučaju bilo dobro čuti savjet bankara. Jer i njima je itekako u interesu naša financijska stabilnost.

Dobrom pripremom do uštede
Prije bilo kakve veće kupovine, pa tako i ove aktualne predblagdanske, poželjno je dobro se pripremiti i organizirati, vidjeti što nam treba, a što ne, što ćemo kome darovati i/ili pripremiti za ručak za naše goste. Ako smo sve zapisali na papir i toga ćemo se držati (i ne skretati s puta), već smo prilično uštedjeli. Svi znamo da trgovci čine čuda i koriste bezbroj trikova kako bi nas namamili da kupimo i ono što nam baš i nije potrebno, ali nam se u tom trenutku čini kao najnužnija stvar na svijetu. Zato je dobro imati sve crno na bijelo i držati se plana. To možemo napraviti i koji mjesec ranije, nema razloga čekati posljednji tren. Ionako je kupovina mnogo ugodnija kada ju obavimo brzo (ali ne na brzaka), bez gužve u dućanima i bez čekanja pred blagajnama. Predsezonska ponuda često zna biti i nešto povoljnija.

Čime razveseliti mališane?
Djeca su nam svima slaba točka. Kupovina darova za naše najmlađe često nas izbezumljuje… što im kupiti, hoće li im se ovo svidjeti, žele li uopće to, pitanja su koja nam se motaju po glavama dok bezglavo kupujemo svakojake igračke, rekvizite, slatkiše i ostalo. Najgore je što je naš poklon često zaboravljen već nakon nekoliko dana i naš trud i potrošen novac padaju u vodu. Poznato?

Možda bi bilo bolje vratiti se istinskim vrijednostima, misliti na njihovu budućnost i sigurnost i pokloniti im nešto drugačije. Otvoriti najdražem mališanu dječju štednju ili račun možda nam se ne čini kao poklon koji će ga razveseliti, ali zapravo je odlična stvar kojom dajemo do znanja da nam je uistinu stalo, potičemo njihovu odgovornost i omogućujemo im štednju za neke buduće potrebe. Vjerujte, cijenit će to kada malo odrastu. A u međuvremenu, dok su još mali, vesele maskote i brojna iznenađenja koja idu uz dječju štednju sigurno će ih razveseliti i približiti im štednju kao nešto pozitivno i dobro. A što je isto tako važno, da bismo otvorili dječju štednju danas više nije nužno biti roditelj ili zakonski skrbnik djeteta. Za dragog mališana štednju u nekim bankama mogu otvoriti djedovi, bake te ostala rodbina i prijatelji. U poslovnicama HPB-a uz poseban poklon bon moguće je otvoriti dječju štednju Kockica koja donosi konkurentne kamate, različite mogućnosti štednje i mnoga prigodna iznenađenja za male štediše.

Naposljetku, u svoj toj zbrci odabira i pakiranja darova te kalkuliranja troškova, nije loše prisjetiti se da su nadolazeći blagdani ipak vrijeme koje treba obilježiti dobro raspoloženje i druženje s dragim ljudima. Naš kućni budžet ne smije nam biti prepreka da i ove godine ne uživamo u atmosferi koju nam donosi naš dragi prosinac. Kuhano vino i kobasice već mirišu diljem lijepe naše, a još da nam je i koja pahulja snijega… 

Povratak na novosti