eBankarstvo

Novi HPB: osvajanje tržišta i najveća dobit u 25 godina


HPB u 2016. s najboljim rezultatima otkad posluje, neto dobit premašila 180 milijuna kuna i gotovo 50% veća nego 2015.; Banka spremna za daljnje jačanje tržišne pozicije i stvaranje najveće mreže poslovnica

 

 

  • Operativna dobit rekordnih 385,4 milijuna kuna, 19,8% više nego 2015.
  • Neto dobit 180,2 milijuna kuna, 46,2% više nego 2015., najviša otkad Banka posluje
  • Najviši rast aktive u posljednjih 5 godina, 9,3% na 19,4 milijardi kuna
  • Rast tržišnih udjela HPB-a u svim segmentima - imovini, kreditima, depozitima
  • Skok stambenih više od 50%
  • Razina kreditiranja korporativnih klijenata povećana 11,5%
  • Novih tekućih računa građana 33 tisuće, novih poslovnih računa 1.500
  • Odlična efikasnost poslovanja: C/I pokazatelj 53,3%, najbolji u posljednjih 12 godina
  • Novi digitalni proizvodi i brze usluge mijenjaju profil klijenata HPB-a
  • Uspješna prodaja 1,7 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja   

SKOK DOBITI: U 2016. ostvarena je operativna dobit od 385,4 milijuna kuna, gotovo 20% više nego prethodne godine. Neto dobit iznosi 180,2 milijuna kuna, 46,2% više nego godinu ranije i najviše otkad HPB posluje.

RAST PRIHODA: Neto kamatni prihod veći je za 0,8% usprkos padu kamatnih stopa na tržištu i iznosi 514,4 milijuna kuna. Neto prihod od provizija i naknada porastao je 0,6% na 182,8 milijuna kuna zahvaljujući povećanju broja klijenata, računa i bezgotovinskih transakcija. Trgovanje vrijednosnim papirima i devizama rezultiralo je skokom dobiti od 42,7% za što su zaslužni rast cijena i volumena trgovanja, a ostvaren je i jednokratni dobitak od 33,5 milijuna kuna od prodaje vlasničkog udjela u VISA-i.  

BOLJA EFIKASNOST POSLOVANJA: Operativni troškovi poslovanja smanjeni su za 4,1% kao rezultat organizacijskih i procesnih promjena. C/I indikator efikasnosti poslovanja poboljšan je na 53,3% zahvaljujući skoku neto operativnih prihoda uz niže troškove što je najbolje u posljednjih 12 godina.

POVEĆANJE IMOVINE: Porast depozita omogućio je povećanje imovine za 9,3% na 19,4 milijardi kuna, najviše u posljednjih pet godina. Banka je ostvarila rast tržišnih udjela u svim kreditnim i depozitnim segmentima (vidi graf).

RAST KREDITA: Nasuprot smanjenju kreditiranja na tržištu, HPB nastavlja povećavati kreditni portfelj te su ukupni neto krediti porasli za 1,2 milijarde kuna ili 11,6%. Krediti stanovništvu porasli su 12,3%, a svaka druga kuna plasirana građanima u 2016. odnosi se na stambene kredite koji su skočili rekordnih 51,2%. Razina kreditiranja pravnih osoba povećana je 11,5% na 6,8 milijardi kuna.    

RAST DEPOZITA: Uz rast ukupnih depozita od 11,4% na 16,2 milijardi kuna, promijenjena je i njihova struktura. Najveći je skok depozita trgovačkih društava, 54%, a štednja stanovništva porasla je za 4,8%. 

NOVE USLUGE I NOVI KLIJENTI: Tijekom 2016. otvoreno je novih 33 tisuće tekućih računa građana, a među 25 tisuća novih klijenata 82% je radno aktivnih. Najviše novih je u dobi 36-50 što utječe na sve bržu promjenu profila klijenata HPB-a koji su sve mlađi i s višim redovnim primanjima. 

Širenje digitalnog poslovanja (mHPB, SuperSmart HPB račun, on-line zahtjev za kredit) ključni su za privlačenje novih klijenata. 

Realiziran je i dio projekta 'Banka u Pošti' uvođenjem tzv. financijskih kutaka u 131 poštanski ured u kojima je moguće ugovoriti sve osnovne bankarske usluge, uključujući i nenamjenske kredite. U suradnji s Hrvatskom poštom HPB klijentima želi ponuditi razinu usluge kao u vlastitim poslovnicama.

U poslovanju s gospodarstvom Banka uvodi nove kreditne linije i širi suradnju s određenim granama i djelatnostima, npr. poljoprivredom, obrtnicima, odvjetnicima itd. U suradnji s EBRD-om ugovoreno je kvalitetno financiranje za male poduzetnike, žene - poduzetnice i projekte energetske učinkovitosti.

PLANOVI ZA 2017: Nakon 2016. koja je za HPB bila godina najveće dobiti, kreditnog skoka, uvođenja brzih usluga i osvajanja novih klijenata, u 2017. Banka je spremna za nastavak jačanja tržišne pozicije i stvaranje najveće mreže poslovnica. Broj financijskih kutaka u poštanskim uredima povećat će se na više od 150 u okviru projekta 'Banka u Pošti' što, uz poslovnice HPB-a, predstavlja mrežu s više od 200 poslovnica za pružanje bankarskih usluga, najveću u Hrvatskoj.

Komentar predsjednika Uprave Tomislava Vuića: 

Odlični rezultati HPB-a ne predstavljaju više iznenađenje. Nakon rekordne 2015., u 2016. smo ostvarili još bolje rezultate. Neto dobit od 180 milijuna kuna, 46% više nego prethodne godine i operativna dobit 20% veća u iznosu od 385 milijuna kuna, ostvareni su uz snažan rast tržišnih udjela u svim najvažnijim kategorijama, 33 tisuće novih tekućih računa i 1.500 poslovnih računa.

Uz financijske pokazatelje, dobili smo nagradu za najbolju mobilnu aplikaciju u zemlji, proglašeni tehnološki najnaprednijom bankom, započeli s projektom '100% hrvatski model poslovnice' i dobili certifikat Poslodavac partner. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama koji su doprinijeli odličnim rezultatima, nastojat ćemo ostvariti još uspješniju 2017. u kojoj bi nam, za nastavak ovakvih trendova, trebao svježi kapital.    

Povratak na novosti