eBankarstvo

Kupovina na internetu odsad bez straha


Online kupnja je super stvar ako smo rizike i mogućnost zlouporabe prilikom plaćanja sveli na minimum. Prepaid kartice su dobar izbor.

S internetom sve možemo lakše i brže, pa nam se i online kupnja uvukla pod kožu. Danas je gotovo sve moguće kupiti online. Odjeća, obuća, tehnika, kozmetika, kućne potrepštine, knjige, hrana, ulaznice za različita događanja… sve ono zbog čega smo nekad sjedali u auto, tražili parking, prebirali po policama trgovina i čekali u redovima pred blagajnama, danas kupujemo jednim klikom na tipkovnici, sjedeći doma.

Kako je netko već rekao - kupovina nikad nije bila lakša i kraća. Osim toga, kupovati putem interneta znači biti 'u trendu', a privlači nas i to što proizvodi često imaju niže cijene nego u trgovinama. Pozitivan trend potvrdila su brojna istraživanja, jedno od njih proveo je među internetskom populacijom portal BizDil.hr koji je zaključio da 91 posto ispitanika u Hrvatskoj ponekad ili redovito kupuje putem interneta.

I tako, kupujemo i pomalo strahujemo. Strah od zlouporabe kartice jedan je od onih koji nam se često motaju po glavi prilikom kupnje na internetu (iako se nikad nismo opekli), a postoji i jedna grupa internetske populacije koja ostaje vjerna klasičnom načinu kupnje ne želeći provjeriti blagodati naručivanja i plaćanja klikom.

Vrijeme je, dakle, da izbacimo rizike i strahove iz naših glava i sami sebi omogućimo da naša kupnja bude gušt, a plaćanje sigurno. Jedna od važnih stvari je povjerenje da nas kartica s kojom plaćamo neće odvesti u noćnu moru s troškovima koje je napravio netko treći.

Najmanji rizik prilikom plaćanja putem interneta imat ćemo koristimo li prepaid kartice koje ne mogu u minus i omogućavaju nam da potrošimo samo onoliko koliko je na kartici. No, krenimo redom.

Samci, roditelji, mladi…
Kupovina na daljinu svodi se na nekoliko koraka - pronaći internetsku trgovinu, odabrati željeni proizvod, donijeti odluku o kupnji, platiti ga i čekati da nam se dostavi na kućnu adresu.

Prednosti online kupovine su mnogobrojne. Većina proizvoda na internetu može se pronaći po mnogo prihvatljivijoj cijeni nego u trgovinama, kupovati ih možemo 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, gdje god bili… Kvalitetna informacija o proizvodu puno će nam pomoći kao i usporedba sa sličnima te iskustvo drugih kupaca, a sve to nam pruža većina internetskih trgovina.

Prema spomenutom istraživanju u Hrvatskoj online kupovinu najčešće konzumiraju samci i roditelji s malom djecom, a gledajući platežnu moć zanimljivo je da prednjače mladi bez stalnih primanja.

Virtualno plaćanje
Online trgovine koje danas postoje u Hrvatskoj i svijetu podržavaju različite sustave plaćanja. Plaćamo li na inozemnim stranicama dobro je imati Paypal korisnički račun jer ga koriste sve ozbiljnije strane web trgovine. PayPal je najpoznatiji i najrašireniji internet servis za primanje i slanje novca.

Paypal funkcionira kao naš virtualni novčanik. Nakon što kupimo proizvod u nekoj web trgovini koja podržava PayPal, svoju narudžbu plaćamo preko ovog servisa. Sve transakcije obavljene preko PayPal sustava možemo pregledavati iz korisničkog sučelja, a za svaku transakciju dobivamo obavijest na svoju e-mail adresu. PayPal račun vezan je uz naš e-mail račun, pa je vrlo bitno čuvati korisničko ime i lozinku e-maila.

Koju karticu odabrati
Da bismo otvorili Paypal korisnički račun ili plaćali na neki drugi način potrebna nam je bankovna kartica. E sad, koju karticu odabrati? Kreditnu, debitnu ili neku drugu? Koja je razlika? Kreditne kartice u većini slučajeva imaju veće limite potrošnje pa uvijek postoji rizik da nam netko dodatno tereti račun. Debitne kartice nude bolju kontrolu troškova, ali neke od njih, poput Maestro kartica, nešto su rjeđe prihvaćene za online kupnju.

Najmanji rizik u internetskog kupovini imat ćemo koristimo li prepaid kartice. Prepaid kartice ne mogu u minus i možemo potrošiti samo onoliko koliko je na kartici. HPB, primjerice, nudi VISA Prepaid karticu. Zahvaljujući mogućnosti limitiranja sredstava na računu od strane korisnika te činjenici da na njemu nije moguć negativan saldo, ova je kartica dobar izbor za kupnju na internetu. Nije vezana uz tekući račun, jednostavno ju je dobiti i puniti, a osim za internetsku kupovinu može se koristiti na svim VISA prodajnim mjestima te na bankomatima diljem svijeta.

Dodatnu sigurnost korisnicima ove kartice omogućuje Verified by VISA, besplatna usluga za autentikaciju korisnika prilikom kupovine pomoću tokena/mTokena ili statičke lozinke (poput PIN-a na bankomatu).

Samo oprezno
Svi znamo da je virtualni svijet plodno tlo za prevaru neopreznih kupaca i bojazan od ostavljanja brojeva kartica i osobnih podataka na internetskim stranicama nije neopravdana. No, svi mi koji kupujemo putem interneta znamo da takav odabir trgovine zahtijeva određenu pozornost i poštivanje pravila kako bi kupnja bila sigurnija.

Pitanje sigurnosti podataka je jedan od glavnih problema novih korisnika online kupovine, uglavnom zbog nepoznavanja područja u koje se upuštaju. No zbog neznanja ne treba odustati od kupnje na internetu, već treba naučiti što se smije, a što ne. Ovo su neka od osnovnih pravila kojih se valja pridržavati kako bi kupnja bila sigurnija, a koja korisnicima svojih kartica savjetuje i ponavlja HPB:

  • Čuvajte svoje osobne podatke i brojeve kartica za sebe, nemojte ih slati e-mailom ili javno objavljivati. Posebno povjerljiv podatak je broj kartice i sigurnosni kod na poleđini iste.

  • Birajte samo ovlaštene internetske stranice za kupovinu. Informirajte se o online trgovini koju posjećujete, saznajte iskustva drugih i budite oprezni ako ste prvi puta u toj trgovini. Povjerenje u online trgovinu je ključan početni faktor za vašu sigurnost.

  • Dajte samo nužne osobne podatke koji se traže od vas (npr., zbog dostave naručenog proizvoda).

  • Prije unošenja osjetljivih podataka provjerite nalazi li se u desnom donjem uglu stranice znak lokota kako bi bili sigurni da je stranica u sigurnom načinu rada.

  • Prilikom plaćanja zatvorite sve „prozore“ osim onoga na kojem provodite plaćanje.

  • Zaštite svoje računalo antivirusnim programima.

  • Pratite svoje transakcije. Odmah po primitku pregledajte potvrde o narudžbi, obavijesti o transakcijama učinjenim kreditnim karticama i bankovnim transakcijama kako bi bili sigurni da su vam naplaćene samo transakcije koje su učinjene. U slučaju nepravilnosti odmah obavijestite banku izdavatelja kartice – u slučaju HPB kartica putem e-maila: kontakt.centar@hpb.hr ili broja 0800 472 472.

  • Izbjegavajte slanje ili dostavljanje osobnih financijskih podataka putem elektroničke pošte.

  • Ne odgovarajte na bilo kakve sumnjive poruke, uključujući elektroničku poštu, SMS poruke ili telefonske pozive putem kojih vas traže osobne ili bankovne podatke, te u takvim slučajevima odmah izvijestite banku izdavatelja.

  • Čitajte uvjete korištenja prodajnog mjesta (najčešće su navedeni kao Terms and Conditions).

Provjereni online trgovci
Sam sustav implementacije trgovanja karticama je vrlo razvijen i siguran. HPB korisnicima svojih kartica nudi uslugu plaćanja na internetu putem unosa zaporke. Taj se sustav autorizacije internetskog plaćanja obično naziva 3D Secure, odnosno MasterCard Secure code za MasterCard i Maestro kartice te već spomenuti Verified by VISA (VbV) za VISA Prepaid kartice. 3D Secure usluga nudi gotovo potpunu zaštitu od zlouporabe na internetu, no ipak je prije svakog plaćanja internetom poželjno pripaziti kome ostavljamo svoje podatke.

Ukoliko se kartica koristi za plaćanje uglednim i provjerenim online trgovcima koji imaju jasno istaknute uvjete korištenja i efikasnu službu za korisnike rizici su minimalni. Najveći rizik prisutan je prilikom ostavljanja podataka na neprovjerenim internet stranicama sumnjiva sadržaja, bez jasno istaknutih uvjeta korištenja. Prije svakog plaćanja internetom moramo biti svjesni kome i na koji način ostavljamo svoje podatke.

Užitak vrijedan čekanja
Brzina isporuke kupljenih proizvoda je posebno pitanje. Na našim prostorima isporuku sa primjerice, popularnog eBaya čekamo najčešće od 10 do 30 dana. No, unatoč tome sam proces kupnje je jednostavan i brz, te od korisnika ne zahtjeva mnogo truda. Zato se definitivno isplati čekati koji dan više.

Internet kupnja danas je postala neizostavni dio trgovine, a njen je udio svakim danom sve važniji i veći. Vrijedi uhvatiti priliku i iskoristiti sve dobro što nam pružaju nove tehnologije. Online kupovina je jedno novo iskustvo koje bi svatko od nas trebao doživjeti. Naravno, uz mali podsjetnik - online kupnja je super stvar ako smo rizike i mogućnost zlouporabe prilikom plaćanja sveli na minimum. O našim financijama sami moramo voditi računa na svakom koraku.

Povratak na novosti