eBankarstvo

Istraživanje HPB-a: "Što tinejdžeri misle o novcu


U istraživanju Hrvatske poštanske banke više od 700 srednjoškolaca odgovaralo na pitanja što je za njih novac    

Hrvatski srednjoškolci slažu se da je novac važan, ali vjeruju da nije presudan za njihovu budućnost i sreću, a željeli bi raditi posao koji vole bez obzira na plaću.

Rezultat je to istraživanja Hrvatske poštanske banke u kojem je sudjelovalo 735 srednjoškolaca koji su posjetili poslovnice HPB-a u 10 gradova u sklopu Europskog tjedna novca od 9. do 13. ožujka.

U vrijeme dok se naveliko raspravlja o važnosti financijske pismenosti i potrebi sustavne edukacije koja bi rezultirala boljim upravljanjem novcem HPB je ovom anketom nastojala provjeriti kako tinejdžeri uopće gledaju na novac.


Koliko je novac važan -  U anketi je 58% srednjoškolaca na pitanje koliko je novac važan odgovorilo da je značajan, ali u životu nije od presudne važnosti. Oko 35% sudionika ankete kaže da je novac jako važan jer 'pokreće svijet' dok istodobno 7% smatra da novac nije važan te naglašava vrijednosti poput ljubavi i zdravlja.

 

 

Posao i plaća - U skladu s prethodnim rezultatima je i odgovor o tome kakav bi posao u životu željeli imati - naime,  najveći broj srednjoškolaca, 50% njih, odgovorilo je da je to posao koji vole bez obzira na plaću. Za posao koji ne vole, ali imaju visoku plaću, odlučilo se 32% ispitanika, a 18% tinejdžera priznalo je da o tome ne razmišlja.

 

                 

Financijsko znanje - Odgovorima na pitanja o plaćama u Hrvatskoj i obiteljskim prihodima  srednjoškolci su pokazali koliko ih zanima i koliko su upućeni u određene teme i podatke iz svijeta financija o kojima brinu njihovi roditelji. Tako je 83% srednjoškolaca dalo točan ili približno točan odgovor o visini prosječne plaće u Hrvatskoj. Na pitanje imaju li roditelji dovoljno visoku plaću za potrebne troškove 13% učenika kaže da ne zna, 35% navodi kako su prihodi obitelji nedovoljni, a većina - 52% - misli da je riječ o zadovoljavajućim primanjima.

 

                     

Džeparac - Čak 51% srednjoškolaca ima mjesečni džeparac najviše 300 kuna. U odnosu na slično istraživanje koje je HPB provela prije godinu dana tinejdžerski novčanici su tanji - tad je, naime, 42% učenika odgovorilo da ima do 300 kuna, a svaki drugi učenik između 300 i 600 kuna. I prošle i ove godine samo 3% ispitanika odgovorilo je da mjesečno raspolažu s više od 1000 kuna.

Budućnost
- Na pitanje kad planiraju početi zarađivati 61% odgovorilo je da to na dnevni red dolazi nakon fakulteta, 28% najavljuje traženje posla odmah nakon srednje škole, a 11% ne zamara se razmišljanjima o poslu.

Štednja -
Logično je da na stavove mladih o financijama presudno utječe obitelj te 73% njih navodi da su im roditelji objasnili što znači štednja, no izdvajamo i podatak da je 15% učenika srednjih škola odgovorilo da je za štednju prvi put čulo u školi. Također, 68% učenika koji su sudjelovali u anketi HPB-a ima pozitivan stav o štednji u bankama pozivajući se na iskustvo roditelja, 9% misli da je bolje investirati izvan banaka, 6% vjeruje u čuvanje novca 'u čarapi' dok 17% ne zna je li štednja dobra stvar odnosno gdje i kako štedjeti.

Povratak na novosti