eBankarstvo

HPB želi razviti mrežu i povećati kapital


HPB planira povećati tržišnu prisutnost i kapital uoči moguće prodaje, rekao je Tomislav Vuić za Reuters, u prvom intervjuu nakon dolaska na čelo Banke u rujnu 2014.- Veliki potencijal HPB-a vidimo u širenju naših financijskih usluga kroz mrežu Hrvatske pošte sa 1000 ureda. Taj potencijal je za sada samo djelomično iskorišten, rekao je Vuić.

Reuters podsjeća da je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ovog mjeseca najavio mogućnost da HPB ponovno bude ponuđena na prodaju sljedeće godine, ali da Vlada još nije donijela definitivnu odluku.
- Država kao vlasnik odlučuje o prodaji i 'timingu', a mi smo tu da Banci damo dodanu vrijednost i to ćemo i napraviti, odgovorio je Vuić na pitanje o mogućoj privatizaciji.

Jedna od opcija je EBRD čija je praksa omogućiti kapitalno jačanje, a nakon tri do pet godina izaći iz kompanije kada je spremna za privatizaciju.
- Nastavljamo razgovore s EBRD-om, potvrdio je predsjednik Uprave HPB-a. Želimo osnažiti kapital Banke i vjerujemo da je u tom smislu EBRD jedan od najboljih partnera.

Banka ima velike ambicije i dovoljnu likvidnost za jačanje kreditiranja gospodarstva, posebno segmenta malog i srednjeg poduzetništva i na taj način najviše može pridonijeti ekonomskom oporavku Hrvatske.
Iako smo fokusirani na poslovanje s građanstvom vidimo također veliku priliku za rast u jačem kreditiranju sektora malog i srednjeg poduzetništva, naglašava Vuić.


Više
Povratak na novosti