eBankarstvo

HPB zauzela 3,9 posto tržišnog udjela


Hrvatska poštanska banka je u 2008. godini, unatoč neostvarenim planovima za dokapitalizaciju, zauzela 3,9 posto tržišnog udjela na hrvatskom bankarskom tržištu uz blagi rast aktive u odnosu na prethodnu godinu.

Proteklu je godinu obilježilo i sve snažnije okretanje banke prema zajednici u kojoj posluje čime banka pokazuje odgovornost prema društvu i aktivno se uključuje u razne kulturne i umjetničke projekte. Drugu godinu zaredom, dodijeljen je HPB Grand Prix za najbolje likovno ostvarenje, pokrenuta je HPB Galerija, kao i nagrade za najboljeg mladog glazbenika godine i hrvatsku knjigu godine.
Banka je po prvi put izdala izvještaj za Globalnu inicijativu Ujedinjenih naroda koji je obuhvatio aktivnosti banke na području odnosa prema zaposlenicima (ljudska prava), okolišu, borbi protiv korupcije i odnosa prema zajednici.

Tijekom 2008. godine banka je postala još dostupnija klijentima otvorivši ukupno osam novih poslovnica i izdvojenih šaltera te dvije nove podružnice. Poslovnu mrežu banke krajem 2008. činilo je 28 poslovnica, 9 podružnica i 5 izdvojenih šaltera te mreža distributivnih kanala s više od 200 bankomata i 1500 EFTPOS uređaja. Sve to pratio je i porast broja novih zaposlenika za 160, s posebnim naglaskom na zapošljavanju lokalnog stanovništva.

Aktiva banke rasla je u gotovo svim pozicijama; povećani su krediti gospodarstvu, javnom sektoru, građanima i financijskim institucijama, a porasli su i ukupni depoziti.

Kako je rješavanje već dugo otvorenog pitanja povećanja kapitala banke pri samom kraju, banka će se u 2009. godini još snažnije posvetiti povećanju kvalitete rada s klijentima i umjerenim razvojnim planovima.

Tijekom 2008. godine HPB je ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 8,7 milijuna kuna. Na ukupnu dobit na kraju razdoblja utjecala su negativna kretanja na hrvatskom tržištu kapitala koje je pratilo trendove ostalih svjetskih tržišta pogođenih financijskom krizom. Međutim, u protekloj je godini došlo do značajnog poboljšanja temeljnog poslovanja banke. Tako su neto prihodi od kamata porasli za 12,8 posto, a neto prihodi od provizija i naknada za 34,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2007. godine. Troškovi poslovanja umanjeni za vrijednosna usklađenja i rezerviranja u 2008. su porasli 10,9 posto čime je, u odnosu na prethodnu godinu, usporena dinamika njihovog rasta.

 

 

Povratak na novosti