eBankarstvo

HPB stambeni krediti u prva tri mjeseca 2013. porasli 5,4%


U Hrvatskoj poštanskoj banci nastavlja se rast stambenih i ostalih kredita za građane.

 

Stambeni krediti u Hrvatskoj poštanskoj banci porasli su u prvom tromjesečju 2013. godine 5,4 posto. Bruto kreditni portfelj stanovništva HPB-a u istom razdoblju porastao je 2,8 posto i premašio 3,8 milijardi kuna.
Porasli su i nenamjenski krediti, a u toj skupini nastavlja se umjereni rast umirovljeničkih kredita. Krediti za zatvaranje dugovanja po tekućim računima također rastu kao dokaz spremnosti građana da svoje dugove rješavaju prije nego što dospiju u ozbiljne poteškoće, a HPB nudi različite kreditne modele za tu namjenu.
Podaci o kreditiranju stanovništva početkom 2013. govore o nastavku trenda iz prethodne dvije godine kad je HPB imala veću stopu rasta kredita nego bankarski sektor, odnosno zabilježila rast i u razdoblju kad je kreditni portfelj na razini sustava pao.
U HPB-u su 2012. godine stambeni krediti porasli 27,6 posto dok su ukupni bruto krediti stanovništvu u Banci povećani 13,6 posto. Zahvaljujući takvom rastu, udjel HPB-a u ukupnom kreditanju stanovništva na hrvatskom tržištu povećan je s 2,6 posto u 2011. na 3 posto krajem 2012. godine.
Krediti stanovništvu krajem prošle godine dosegli su trećinu ukupnih bruto kredita HPB-a.
Povratak na novosti