eBankarstvo

HPB prva banka u projektu e-Građani


Hrvatska poštanska banka omogućila je korisnicima internetskog bankarstva pristup sustavu e-Građani s brojnim e-uslugama.

HPB je prva banka čija infrastruktura (token i mToken) građanima omogućava dobijanje vjerodajnice potrebne za korištenje sustava e-Građani i pristup brojnim e-uslugama.

Banka je potpisala sporazum s Ministarstvom uprave i FINA-om o ulasku u projekt e-Građani te je korisnicima svog internetskog bankarstva omogućila bržu komunikaciju s javnom upravom i besplatno zaprimanje i provjeru brojnih dokumenata, obavijesti i informacija koje izdaju tijela javnog sektora bez dodatnih zahtjeva i potpisivanja dokumentacije. Riječ je o izvodima iz matičnih knjiga, zahtjevima za elektroničku radnu knjižicu, mogućnosti provjere porezne kartice i podataka u registru birača, primanju informacija o isteku osobnih dokumenata, očekivanom iznosu mirovine, pristupu burzi rada i mogućnosti objave životopisa, pristupu roditelja e-Dnevniku te brojnim drugim dokumentima i uslugama čiji se broj stalno povećava. 

Podsjećamo da je projekt e-Građani pokrenula Vlada RH kako bi građanima omogućila što jednostavnije i brže usluge javne uprave. Važnu komponentu tog projekta predstavlja Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) koji omogućava komunikaciju s javnim sektorom korištenjem elektroničkih vjerodajnica, a od sada su i HPB vjerodajnice uključene u sustav za prijavu na e-usluge.

Povratak na novosti