eBank

Veće plaće od 1. siječnja prilika za nove odluke


Netko će svakog mjeseca potrošiti više nego do sada, drugi će malo lakše vraćati dugove, a mi kao novogodišnju odluku savjetujemo štednju u iznosu povećanja plaće. 

Godina je pri kraju i nadamo se da će ju većina ispratiti sa stilom. Pritom ne mislimo na glamurozni doček u najblještavijem outfitu kojeg imamo u ormaru već na to da ćemo 2014. pamtiti po dobrome, po ispravnim odlukama i postignutim uspjesima svjesni  okruženja u kojem živimo i ekonomskih ograničenja koja nam je kriza postavila. 

U prosincu svi trošimo više nego obično. Blagdansko vrijeme uvijek probudi želju za darivanjem, pa nas to ponese iako poanta blagdana nije rastrošnost nego darovi od srca. I taj je popis darova vjerojatno već pri kraju.

A što je s novogodišnjim odlukama? Jesmo li ih donijeli ili još razmišljamo? Ili još bolje pitanje: jesmo li spremni donijeti neku odluku za sljedeću godinu? Na kraju 2014. imamo prijedlog i vjerujemo da o njemu vrijedi razmisliti. Umjesto klasičnih dijeta, prestanka pušenja ili sličnih odluka koje najčešće prekršimo već 1.1. pa uvijek iznova krećemo od „sljedećeg ponedjeljka", bilo bi dobro za 2015. donijeti neku financijsku odluku.  Cilj je koliko-toliko uštedjeti ili uložiti u nešto što će nam se isplatiti na duže staze.

Novogodišnje odluke   

Od 1. siječnja, kao što je poznato, manji porezi na plaće donose nešto više kuna na našim računima -  nekoliko desetaka ili stotina, kako kome. Jesmo li razmišljali kako to povećanje, ma kako skromno bilo, najbolje iskoristiti?

Čak i simbolično povećanje plaće može značiti dobar početak jer u današnje vrijeme za većinu nas štednja i može započeti samo tako, uz malo izdvojenih kuna kakav god plan imali s njima u budućnosti. Možda ćemo ih potrošiti, možda uložiti dalje u neke stvari vrijedne pažnje...

Otvorena štednja

O štednji smo već nebrojeno puta pisali, ali s obzirom na nove početke i na ulazak u novu godinu kao i činjenicu koliko je štednja danas važna, dobro je prisjetiti se koje su mogućnosti na raspolaganju.  Neka jedna od odluka za sljedeću godinu bude stvaranje štednih navika jer s takvim korakom ne možemo pogriješiti. Ako smo do sada bili uvjereni da nemamo šanse za štednju, evo prilike da od siječnja počnemo izdvajati povećani dio plaće. Jedan od najboljih modela štednje u tim okolnostima je onaj kojeg nudi Hrvatska poštanska banka - Otvorena štednja s višekratnim uplatama.

Upravo takva štednja pokazala se privlačnom zbog činjenice da iznos, dinamiku i način uplate odabiremo sami. Uplaćujemo koliko imamo (za početak minimalno 200 kn ili 50 eura) i kad imamo, a štednjom raspolažemo i prije isteka ugovorenog roka. Ova vrsta štednje može se ugovoriti i putem aplikacije internetskog bankarstva HPB-a čime imamo mogućnost dodatno uštedjeti i vrijeme.

Ugovaranje financijskih usluga 

Druga opcija je priuštiti sebi program financijskih usluga koji će zapravo omogućiti uštede na svakodnevnim servisima koje koristimo. HPB, recimo,  nudi više vrsta Kombinacija za sve segmente klijenata, pa bismo se od siječnja mogli počastiti tim programom usluga. Unutar kombinacija sami biramo usluge koje želimo koristiti i tim putem ostvariti dodatne uštede i pogodnosti na bankarske i nebankarske proizvode, povoljnije minuse, niže kamate i naknade, servise koji nam pomažu u neprilikama na cesti ili kod kuće, osiguranja itd.

Naš je savjet, dakle, isplanirati kako najbolje iskoristiti povećanje plaće i usput dodatno uštedjeti.  Neka ova novogodišnja odluka bude drugačija od dosadašnjih, neka bude dobra financijska odluka koja će nam se dugoročno isplatiti.  Najavljeno povećanje plaće imamo, netko više netko manje, razne modele štednje također imamo, na nama je samo dobro odabrati.

Povratak na novosti