eBank

Uspjeh hrvatskog tima na natjecanju u trgovanju


Ovog kolovoza četvero studenata zagrebačkog sveučilišta sudjelovalo je na studentskom natjecanju u trgovanju – Rotman European Trading Competition 2016. održanom u Rimu. Natjecanje je organiziralo sveučilište Luiss Guido Carli iz Rima u suradnji s Rotman School of Management, University of Toronto. Riječ je o trodnevnom događaju organiziranom po uzoru na uspješno međunarodno natjecanje – Rotman International Trading Competition koje se godinama održava u Torontu, a čiji je cilj omogućiti studentima primjenu znanja iz financija stečenog na fakultetu na stvarno trgovanje s ciljem ostvarenja što većeg profita. Jedna od sudionica hrvatskog tima bila je studentica ekonomije Magdalena Ećimović koja je s nama podijelila dojmove i opisala nam detaljnije kako izgleda samo natjecanje.

Na natjecanju je sudjelovalo 29 europskih država (28 članica EU i Norveška), a naš tim iz Hrvatske postigao je visoko sedmo mjesto, ostavivši tako iza sebe renomirana sveučilišta poput London Business School, Copenhagen Business School, Trinity College Dublin i drugih. Za uspjeh našeg tima zaslužni su Filip Špiranec, Barbara Galić i ja s Ekonomskog fakulteta Zagreb te Denis Pavičić s PMF-a u Zagrebu. Svima nam je zajedničko znanje i interes za financije, znatiželja i sklonost sudjelovanju u studentskim projektima i natjecanjima te natjecateljski duh.

Na ovom natjecanju pred nas je bilo postavljeno pet zadataka u kojima smo trgovali indeksima, obveznicama i električnom energijom. Prvi zadatak ujedno je služio za upoznavanje s ostalim sudionicima, a koji je bolji način upoznavanja na natjecanju u trgovanju od dobrog starog trgovanja na „trading floor-u“. U naizgled kaotičnom okruženju, u kojem preko 100 natjecatelja trči okolo i izvikuje cijene po kojima želi kupiti ili prodati, cilj je bio profitabilno trgovati indeksom vezanim za europsko gospodarstvo i to na temelju vijesti koje su periodično stizale. Timski rad je u ovom zadatku bio posebno izražen jer, dok su jedni trgovali, drugi su analizirali kretanje cijene s ciljem da upravo oni svom timu prvi dojave kako će se cijena kretati. Nakon prvog 'probijanja leda', preselili smo se za računala i nastavili trgovati električnom energijom u zadatku u kojem smo uloge podijelili na proizvođača i distributera električne energije te dva trgovca.

Uslijedio je zadatak trgovanja korporativnim obveznicama u kojem je, temeljem vijesti o gospodarstvu i samim kompanijama, trebalo profitabilno trgovati obveznicama pet kompanija. Nakon toga, trgovali smo ponudama za nadmetanje gdje je do izražaja došla sposobnost brzog analitičkog razmišljanja s ciljem zarade na arbitraži. Za kraj je pred nas bio postavljen zadatak trgovanja europskim obveznicama s različitim vremenom dospijeća, ovisno o vijestima koje su stizale vezano uz europsko i svjetsko gospodarstvo.

Natjecanje je bila izvrsna prilika da testiramo svoju sposobnost snalaženja u multikulturalnom okruženju, upoznamo i povežemo se s uspješnim studentima najboljih europskih sveučilišta te dođemo u kontakt s liderima uspješnih kompanija koje su sponzorirale cijelo natjecanje.

Postojanje ovakvih natjecanja i naš uspjeh u međunarodnom okruženju svjedoči kako je svijet danas povezaniji no ikad, a prilike za mlade ljude su doslovno na svakom koraku. Hrvatski studenti zaista su sposobni u svim područjima konkurirati najboljim europskim vršnjacima i ovaj uspjeh samo je još jedna potvrda toga.

Povratak na novosti