eBank

Tomislav Vuić u Jutarnjem: privatni ulagači povećat će udjel u HPB-u


HPB za daljnji rast i širenje na tržištu planira pribaviti svježi kapital do kraja ove godine. Nakon najave dokapitalizacije na Zagrebačkoj burzi, Tomislav Vuić o toj temi govori u intervjuu Jutarnjem listu objavljenom u ponedjeljak, 17. srpnja.

„Izgledi za dobivanje svježeg kapitala su dobri i na planu ubrzano radimo. Država  ostaje većinski vlasnik, ali će se udio privatnih investitora povećati. Iznos ovisi o nekoliko faktora od kojih je jedan cijena dionice prilikom novog izdanja. Plan je proces završiti do kraja godine, a konačna će odluka biti donesena zajedno s Nadzornim odborom i vlasnicima“.  

Vuić ocjenjuje da su protekle dvije godine bile izvrsne za HPB, po dobiti, rastu tržišnih udjela i broja klijenata kao i značajnom iskoraku u digitalizaciji. Zajedno  s Hrvatskom poštom HPB već ima najveću mrežu za prodaju bankarskih proizvoda i usluga u Hrvatskoj, a veliki potencijal suradnje koristit će se još brže i uspješnije. Neizbježno je da zbog Agrokora u 2017. Banka ima lošiji rezultat nego u prethodne dvije godine.

O mogućem natječaju za predsjednike i članove uprava državnih poduzeća, uključujući HPB, i o motivu da ostane na sadašnjoj poziciji odgovorio je da njegov mandat i ugovor traju još dvije godine. „Glavni motiv mi je, a bio je i kad sam dolazio, uvjerenje da HPB može postati veća i najbolja banka u Hrvatskoj i da toj ideji i projektu mogu pridonijeti“.

Vuić je pohvalio svoj tim naglasivši da je napredak velik u smislu profitabilnosti, odnosa s klijentom i pozicije HPB-a u usporedbi s konkurencijom. Naveo je uvjete i ograničenja mogućeg  objedinjavanja banaka u većinskom državnom vlasništvu uz komentar da nitko u Hrvatskoj nema iskustvo u preuzimanjima i restrukturiranju u bankarstvu kao HPB-ov tim.

Intervju u cjelosti pročitajte ovdje.

Povratak na novosti