eBank

Stručni skup: Energetska obnova zgrada za dugoročne uštede


HPB Nekretnine i Hrvatska poštanska banka u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj u četvrtak, 25. svibnja 2017. u Društvu arhitekata Rijeka organiziraju prvi stručni skup pod nazivom 'Financiranje energetske obnove zgrada i energetski učinkovitih materijala i opreme'. HPB-ov edukativni program dio je velikog projekta 'Green Talks' čiji je nositelj Hrvatski savjet za zelenu gradnju, vodeći promotor zelene gradnje u Hrvatskoj koji je ujedno i zeleni partner skupa. Cilj je predavanjima renomiranih stručnjaka iz građevinskog i financijskog sektora potaknuti investiranje u energetsku učinkovitost stambenih objekata te sve sudionike projekata energetske obnove upoznati s izvorima financiranja, trendovima na tržištu i zakonskom regulativom.

Hrvatska poštanska banka kao novi partner projekta Reenova+ predstavit će program financiranja koji uz kreditiranje korisnicima omogućuje besplatnu tehničku pomoć konzultanata u svim koracima energetske obnove. 'Za program je namijenjeno dva milijuna eura, a moguće su i kombinacije s EU fondovima i inicijativama lokalne uprave', poručuje Boris Bekavac, izvršni direktor Sektora poslovanja s gospodarstvom HPB-a. Najveći interes za energetskom obnovom zgrada u Hrvatskoj zabilježen je na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. 'Upravo je to razlog zašto smo naš prvi stručni skup odlučili organizirati u Rijeci', objašnjava direktor riječkog HPB Regionalnog centra Darko Tončinić te dodaje kako taj grad ima izrazito velik potencijal unapređenja energetske učinkovitosti stambenih objekata.

Direktorica HPB Nekretnina Petra Škevin vjeruje kako će stručne radionice koje će se organizirati diljem Hrvatske potaknuti građane i poduzetnike na veću uporabu zelenih proizvoda u graditeljstvu s ciljem očuvanja okoliša, zdravlja ljudi i održivog gospodarskog razvitka. Inicijativu HPB-a podržava i Hrvatski savjet za zelenu gradnju čija izvršna direktorica Snježana Turalija naglašava da je upravo uloga financijskih institucija ključna u poticanju zelene gradnje i energetske obnove.

Goranka Tropčić Zekan, zamjenica voditeljice projekta Reenova+ ukazuje na još jednu prednost energetske obnove: 'Energetska obnova stambenih objekata smanjuje potrošnju energenata te donosi dugoročnu uštedu i zaštitu od poskupljenja energije', te dodaje kako je na internetskim stranicama Reenove+ korisnicima omogućen prikaz energetski učinkovitih proizvoda na jednom mjestu kao i energetski kalkulator putem kojeg mogu izračunati iznos uštede.

Povratak na novosti