eBank

Stipendije su tu


Na nama je da se dobro pripremimo i prijavimo za željenu stipendiju. Na kraju, samo ostaje pitanje hoćemo li za trud i upornost biti nagrađeni prije ili kasnije

Piše Iva Živković, Ekonomski fakultet u Zagrebu, članica studentske udruge Financijski klub i HPB Studentskog dvogleda

 

Koliko puta smo čuli frazu „Fakultet ne završavaju pametni, već uporni"? I vrapci na grani znaju kako jedino konstantan rad i zalaganje donose rezultate i vode ka ispunjenju naših ciljeva. Ista stvar lako se može primijeniti i na stipendije. Nitko od nas ne očekuje kako će jednostavnim surfanjem naći stipendiju i dobiti ju u dva klika, no isto tako manjina je onih naoružanih strpljenjem i voljom da početnu ideju o apliciranju za stipendiju realiziraju do kraja.

Gdje se informirati

Informacije o stipendijama nalaze se posvuda, od networkinga do interneta, fakulteta i sajmova s prilikama koje samo čekaju da ih se prepozna, ali ne tako da se pretraga svede na jednu otvorenu karticu koja je zaboravljena nakon dva sata surfanja već da se zapitamo što želimo od stipendije i od ponuđenog odgovara našim željama. Jedna od stranica na kojoj vrijedi započeti pretragu je portal http://stipendije.info/ gdje su brojni aktualni natječaji u Hrvatskoj i inozemstvu.

Iako je internet svima primaran izvor informacija, nije mudro oslanjati se jedino na njega. Dobro staro kucanje na vrata fakulteta, organizacija i udruga povezanih sa stipendijama i izlaznom mobilnosti otvorit će nam razne opcije i pomoći da se nesvjesno ne ograničimo u pretrazi. Uz mogućnosti stipendiranja najčešće se nalazi i nekoliko jednostavnih koraka kako aplicirati. Za takozvane „masovne" stipendije koje nudi država ili sveučilište, koraci nisu zahtjevni. Oni uključuju prikupljanje natječajne dokumentacije i njezinu predaju u zadanom roku.

Kako aplicirati

Kod stipendija za studij, posebice u inozemstvu, situacija je kompliciranija pa osim istraživanja o ponudi zahtijeva i intenzivnu pripremu prilikom apliciranja. Za takve vrste stipendija, kao i sudjelovanje u raznim međunarodnim projektima i natjecanjima, brojne prilike možemo naći na najvećoj globalnoj mreži studentskih programa  http://www.heysuccess.com/. Osim ponude raznih stipendija, HeySuccess nudi i podršku organizacijama i talentiranim pojedincima zajedničkih interesa da se međusobno povežu što svakako vrijedi iskoristiti.

Ukoliko apliciramo za stipendiju za određeni sveučilišni program, sveučilište provodi strogu selekciju i od nas očekuje informiranost o programu za kojeg apliciramo kao i vrlo visoku razinu motiviranosti. Motiviranost se najbolje očituje kroz kvalitetno strukturirano motivacijsko pismo i pažljivo pripremljen životopis. Svako motivacijsko pismo je drugačije i nužno je njegov sadržaj i formu prilagoditi potrebama prijave, a da bismo to uspješno  napravili važno je imati značajne informacije. S obzirom na to da neki od programa zahtijevaju i polaganje standardiziranih testova u definiranim vremenskim intervalima, ovisno o tome za koju se stipendiju javljamo, možemo očekivati pripreme u trajanju i do godinu dana.

Sve treba pitati!

Značajne informacije, kao i odgovore koji nisu šablonske prirode, možemo dobiti samo na jedan način - tako da pitamo! Proaktivnost se nagrađuje, a pitanja je najbolje postaviti direktno onome tko nudi stipendiju. Zašto? Dobrim istraživanjem i sastavljanjem liste logičnih pitanja na koja nije ponuđen odgovor u mogućnosti smo se približiti davatelju stipendije i pridobiti dodanu vrijednost u obliku informacija koje su važne, možda ključne da se istaknemo u masi. Takve informacije predstavljaju našu konkurentsku prednost; drugi ih nemaju, mi smo ih zaslužili, raspolažemo njima i u mogućnosti smo ih iskoristiti prilikom selekcijskog procesa - bilo to u pisanju motivacijskog pisma, životopisa ili prilikom intervjua kao vrhunca prijave.

Slanjem upita direktno na sveučilište također doprinosimo stvaranju prvog dojma o sebi, a naše ime na taj način postaje prepoznatljivo. Tek na intervjuu dolazi do povezivanja naše pojave sa slikom kreiranom o nama prilikom razmatranja predane prijave. Kreiranje pozitivne slike o nama neposredno prije intervjua dopušta nam da držimo konce u svojim rukama, stoga se može reći da smo prethodnom interakcijom pola priče o stipendiji već zaokružili.

Vrijedi riskirati!

Ne možemo očekivati da ćemo sve dobiti iz prve i da neće biti poteškoća u postizanju naših ciljeva. Mogućnosti stipendiranja ima poprilično. Također, ne postoje neotkrivene stipendije već samo pojedinci s više ili manje volje da se posvete njihovom otkrivanju. Ne smijemo dopustiti da nas nešto obeshrabri jer ne postoji generički razlog zašto ćemo nekad biti odbijeni i neke stvari većinom nećemo moći kontrolirati. Zato, riskirajmo, angažirajmo se, budimo proaktivni!

Na nama je da dobrom pripremom osiguramo najbolje moguće prijave za stipendije koje nas zanimaju, a na kraju samo ostaje pitanje hoćemo li biti nagrađeni prije ili kasnije.

 

HPB je omogućila studentima da iznesu svoje stavove i ideje. Studenti, javite nam se na pr@hpb.hr.

Povratak na novosti