eBank

Sa(n)jam knjige u Istri - pulski festival knjige i autora


Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskoj poštanskoj banci predstavljen je program 13. festivala Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati u Puli od 6. do 15. prosinca. O programu su govorili Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, Egle Vošten, direktorica festivala Polis Jadran Europa, Olivera Pleić, voditeljica Sajma, Žarko Paić, voditelj programa Balkanske (Op)sesije i Franjo Sinković, predstavnik Hrvatske poštanske banke, generalnog sponzora Sajma.

Program ove tradicionalne književne manifestacije, uz Magdalenu Vodopiju, potpisuju i glavna organizatorica Egle Vošten te sajamski tim u sastavu: Iva Đorđević, Duga Mavrinac, Edi Matić, Luka Stojnić, Ines Pletikos, Lovorka Lisičić i Vanja Frivarski. Vizualni identitet Sa(n)jam knjige u Istri i ove je godine djelo Maura Ferlina, a urednica kataloga i internetskih stranica sajma je Ljiljana Kragulj.

Ovogodišnji sajam sastoji se od izlagačko-prodajnog dijela na kojem će se predstaviti 250 hrvatskih nakladnika s više od 25 tisuća naslova, a njima će se pridružiti i nakladnici iz Crne Gore i Mađarske. Kao i do sada, festival prati bogat dodatni program koji ove godine broji 94 događanja s više od 200 sudionika. Žarište ovogodišnjeg programa je tema Balkanske (op)sesije, a uz to nastavlja se i s programima Doručak s autorom, Kod Domenica, Razgovor iza zavjese, Suton uz knjigu te uvijek rado posjećenim sajamskim Poslasticama. U razdoblju od 13. do 15. prosinca održati će se Dani knjižničara, dok će se u srijedu 12. prosinca održati dodjela knjižne nagrade Kiklop koja se ove godine dodjeljuje u čak 13 kategorija.

Stalnim predstavljačima i moderatorima na sajmu, Voji Šiljak, Alidi Bremer i Kruni Lokotaru, ove godine pridružuju se i književnici Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Tonko Maroević i Daša Drndić.

U sklopu sajma održat će se i festival Polis Jadran Europa koji će svojom mediteranskom multidisciplinarnom programskom orijentacijom obogatiti knjiški program Sajma. Drugo izdanje festivala održat će se od 7. do 9. prosinca 2007. u Puli, u prostorima Stare tiskare, Circolu i Domu hrvatskih branitelja. Na festivalu će gostovati umjetnici i autori iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije. Festival će biti svečano otvoren 7. prosinca u 21 sat, u Staroj tiskari, site-specific performanceom Brod.

Kao i do sada, popratni program sajma obilovat će izložbama, koncertima, predstavama i dječjim radionicama.

Ovogodišnji pulski festival knjige i autora održava se pod generalnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Stjepana Mesića, organizatori sajma su Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i knjižara Castropola iz Pule, suorganizatori Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrane RH, Istarska županija, Grad Pula.

Povratak na novosti