eBank

Rast kredita HPB-a


Ukupni krediti HPB-a u jedanaest mjeseci 2013. godine porasli su za 5 posto čime je Banka četvrtu godinu zaredom ostvarila višu stopu kreditnog rasta nego bankarski sektor koji u spomenutom razdoblju ima povećanje za 1 posto.

Krediti stanovništvu porasli su 6,9 posto te je bruto kreditni portfelj stanovništva HPB-a krajem studenog prošle godine premašio 4 milijarde kuna. Stambeni krediti nastavljaju svoj rast po dvoznamenkastim stopama koji je započeo 2011. kad je Banka izašla s ponudom kunskih kredita - porast HPB-ovih stambenih kredita u jedanaest mjeseci 2013. iznosi 11,2 posto.

Podsjećamo da je HPB 1. siječnja 2014. snizila kamatne stope na sve postojeće i nove kredite građana s promjenjivom kamatom. Snižavanje kamata posljedica je pada nacionalnih referentnih stopa (NRS) za kune i eure uz koje je HPB vezala svoje kredite.

I podaci o kreditiranju pravnih osoba govore o nastavku trenda rasta te su, primjerice, krediti trgovačkim društvima do studenog prošle godine porasli za 7,6 posto.

U posljednje tri godine HPB je ukupno odobrila oko 2,5 milijardi kuna kredita, a težište kreditnih aktivnosti bilo je na podršci gospodarstvu

Povratak na novosti