eBank

Niže kamate na kredite. Koliko u kunama?


Kamatne stope na kredite krenule su u dobrom smjeru. Oni koji planiraju kredite trebaju sve dobro izračunati i razmisliti o instrumentima osiguranja.

Klijenti nas pitaju što za kreditne rate znači HPB-ovo snižavanje kamata na sve kredite građana za 0,26 postotnih poena od 1. srpnja. Ili, što znači da su u odnosu na prosinac kamatne stope na neke kredite niže za 0,49 postotnih poena. Brojke koje počinju s nulom na prvi pogled ne obećavaju značajne uštede i zato je dobro provjeriti kako promjene utječu na visinu anuiteta, a kao orijentir može poslužiti kreditni kalkulator na www.hpb.hr.

 

Računica pokazuje da će korisnici 'stambenjaka' nakon snižavanja kamata u srpnju uštedjeti više od 2.000 kn na godinu jer kamatna stopa zelenih stambenih kredita pada na 4,95% dok uštede za nenamjenske kredite premašuju 700 kuna. U svakom slučaju, važno je da kamate padaju, a nakon početnih izračuna na kalkulatorima precizne informacije možemo dobiti od bankara.

Bio jednom jedan jamac
Bankari će sve točno izračunati, vidjet ćemo imamo li uvjete za kredit i kako stojimo s instrumentima osiguranja. Kredit je velika stvar, a dio posla sami možemo obaviti kako bismo, ako se za to ozbiljno pripremamo, što prije riješili dvojbe i znali možemo li se i koliko zadužiti.

Evo prilike da podsjetimo kada smo „jamčili“ jedni drugima na sve strane. Jamca za kredit nije bio nikakav problem pronaći. Jamčili su nam susjedi, poznanici, suradnici, kolege, prijatelji… U današnje vrijeme financijske prevrtljivosti i sve većeg nepovjerenja pronaći jamca za kredit ravno je zgoditku na nekoj nagradnoj igri kojim bismo vjerojatno riješili sva financijska pitanja. Danas se čak i obiteljske veze raskidaju zbog jamčenja. No dobro, zato postoje druge opcije i rješenja nastala usklađivanjem ponude usluga s potrebama klijenata i financijskim trendovima. Vremena su se promijenila i još se mijenjaju, a s njima i mi i financijske okolnosti u kojima pokušavamo pomiriti zahtjeve i mogućnosti.

Ukratko, svi znamo da banke traže različite instrumente osiguranja kako bi nam odobrile traženi kredit, a znamo i to da su se jamci kao nekad najsigurnija opcija jednostavno „potrošili“.

Kako danas garantiramo za kredite
Koji su najčešći instrumenti osiguranja za kojima danas posežemo? Uz obvezne instrumente osiguranja te ovisno o visini i namjeni traženog kredita u ponudi je više vrsta dodatnih osiguranja pa se individualnim pristupom klijentu razmatra i pronalazi najprihvatljivije rješenje. Klijenti koji traže kredite najčešće se, uz obvezne instrumente osiguranja (zadužnica, izjave o zapljeni primanja) odlučuju na police životnog osiguranja koje su kod mnogih kredita i obvezne.

Popularni su i depoziti, odnosno mogućnost oročenja dijela kredita koji se po otplati isplaćuje ili se njime zatvara ostatak kredita. Ukoliko nam iznos koji podižemo dopušta da jedan dio oročimo onda je ovo svakako primamljivo rješenje. Tu je i mogućnost kupnje udjela u fondovima za koju se odlučuju oni koji malo bolje poznaju taj segment poslovanja - uostalom, možemo razmotriti i tu opciju. Na kraju popisa su i solidarni jamci kojih je danas sve manje te založno pravo na nekretninama tj. hipoteka.

Svako vrijeme nosi svoje, pa su tako i ove promjene sastavni dio sadašnje faze i stupnja razvoja financijskog sektora i ukupne ekonomije. Tko zna kako će članak na istu ovu temu izgledati za, recimo, desetak godina.

Dobre vijesti za korisnike kredita
A da promjene mogu biti izuzetno dobre pokazao je početak našeg teksta o snižavanju kamata na kredite HPB-a. U situaciji kada je većina građana zadužena na različite načine i otplaćuje jedan ili više kredita pad kamatnih stopa izgleda kao svijetlo na kraju tunela. Možda će upravo uštede nastale smanjenjem kamate nekima od nas biti dovoljne da se u ovom trenu odlučimo za kredit koji se do sada nije uklapao u računicu. Oni koji već otplaćuju kredite možda će, zahvaljujući nižim kamatama, ostavljati na stranu razliku koja im ostaje.

No, ne trebamo zaboraviti da svaki kredit i svaki zahtjev za kredit nosi svoju priču. Jedinstven je i na taj način mu se i pristupa prilikom obrade dokumentacije i odlučivanja. Kako bi naši zahtjevi bili što uspješnije riješeni moraju biti u skladu s našim mogućnostima. Jedino su takvi krediti dobro rješenje i za nas-klijente i za banke koje ih odobravaju.

Povratak na novosti