eBank

Najbolja poslovna godina HPB-a


Financijski rezultati ostvareni u 2005. godini te niz pokrenutih strateških projekata pokazuju kako je Hrvatska poštanska banka zabilježila najbolju poslovnu godinu od svojeg osnutka. Aktiva banke dosegla je 7,3 milijarde kuna, a ostvarena je dobit u iznosu od 90,2 milijuna kuna.

Prema revidiranim financijskim rezultatima za 2005. godinu, aktiva banke porala je za 31,1 posto u usporedbi s 2004.godinom, te iznosi 7,3 milijarde kuna. Banka je u 2005. godini ostvarila 90,2 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je porast od 49,8 posto u odnosu na godinu prije. Zajmovi stanovništvu povećani su za 67,1 posto, a ukupni depoziti porasli su za 15,8 posto u odnosu na 2004. godinu.

S ciljem daljnjeg unapređenja kvalitete poslovanja, HPB je započeo s modernizacijom informatičkog sustava banke, a svoju distributivnu mrežu proširio je sa sedam novih poslovnica i četiri podružnice te 943 EFTPOS terminala. Novim kreditnim proizvodima banka je proširila svoj asortiman proizvoda za stanovništvo i malo i srednje poduzetništvo te ponudila usluge osobnog bankara, HPB SMS uslugu, usluge trajnog naloga, usluge uplatnih i isplatnih transakcija i slično. Već početkom ove godine, HPB je obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima ponudio kratkoročne kunske kredite s mogućnošću odobrenja u roku od 48 sati - takozvane Brzac kredite a u pripremi su brojni suvremeni proizvodi za privatne i poslovne klijente. Također, banka je proširila svoje poslovanje na područje investicijskog bankarstva, pa su klijentima ponuđeni margin krediti, zatim usluga upravljanja imovinom (portfolio management) te usluga trgovanja vrijednosnim papirima na financijskim tržištima Srbije i Crne Gore i Makedonije.

U skladu sa strategijom širenja poslovanja na nova područja, Hrvatska poštanska banka upravo ovih dana osniva HPB stambenu štedionicu. Time je osnažena Grupa HPB, koju uz novoosnovanu stambenu štedionicu čine i HPB Invest i HPB Nekretnine.
Strateško partnerstvo s Croatia osiguranjem uključit će i kapitalno povezivanje kroz društva HPB Invest, stambenu štedionicu, leasing i dobrovoljno mirovinsko društvo, a suradnja s najvećom državnom osiguravajućom kućom će se i dalje razvijati.

Povratak na novosti