eBank

Na koji faks?


Studiranje je puno više od predavanja i učenja. Zato - ne boj se napustiti tradicionalnu obrazovnu shemu, izvuci maksimum tijekom godina koje dolaze na kojem god faksu to bilo.

Piše: Matija Petrinjak, Ekonomski fakultet u Zagrebu, član studentske udruge Financijski klub

 

Kako odabrati pravi fakultet? To pitanje u glavama srednjoškolaca je ozbiljna zagonetka čije rješavanje zahtijeva niz umnih vratolomija ne bi li se došlo do smislenog odgovora. Razumljivo je da tako velika odluka podrazumijeva temeljito istraživanje vlastitih interesa, navika, namjera i nadasve - očekivanja.

Faks i kolač
Međutim, to pitanje potpuno promašuje bit onoga što odgovorom želimo saznati. Ne želimo valjda generički recept koji nam korak po korak objašnjava kako do klupe u toj idealnoj obrazovnoj ustanovi skrojenoj baš po našem ukusu. „Kako odabrati pravi fakultet“ ima isti upitni oblik kao pitanje „Kako napraviti savršen kolač“. Najednom, svi znamo što je potrebno da bi kolač ispao savršen - trebaju nam najbolji i najsvježiji sastojci, adekvatna oprema i sve preostalo o čemu ovisi kvaliteta kolača svodi se na razinu pažnje, pedantnosti i ozbiljnosti s kojima pristupamo tom poslu.

Ono što nas uistinu zanima puno je jednostavnije od odgovora na pitanje kako napraviti savršeni kolač. Pravo pitanje je suptilnije i usmjerenije na istinski odgovor, a ono glasi: „Što me čini gladnim?“

Po spomenutoj analogiji, upravo je strast i zadovoljstvo koje doživljavamo pri nekoj aktivnosti (bilo to uređivanje vrta, sport, crtanje, sviranje, praćenje aktualnosti u svijetu ili pak komunikacija s drugim ljudima) ključ za izbor pravog studijskog programa. A s obzirom na to da o onome što nas pokreće znamo najbolje mi sami, ili to tek trebamo otkriti, usmjerit ćemo se na probleme s kojima se susrećemo nakon što uklonimo s dnevnog reda pitanje o tome što nam širi zjenice i budi istinsko zanimanje.

Izbor studija
Svedemo li svoje opcije na odabir studija u Hrvatskoj, zahtjevnost posla ponajviše ovisi o programu za koji smo se opredijelili. Ukoliko netko želi studirati Farmaciju, na izbor mu se nude tek dvije mogućnosti (uz nekoliko alternativnih opcija). S druge strane, ako je riječ o Ekonomiji na izbor se nudi desetak različitih fakulteta i mnoštvo smjerova.

Tako se kriteriji koji bi trebali presuditi u našem odabiru izravno svode na kvalitetu studija. Ona je uglavnom objektivno mjerilo vrijednosti, no u konačnici se svaka pojedina značajka gleda s individualnog stajališta i za svakoga od nas vrijedi drugačije. Dok će jedna osoba preferirati blizinu fakulteta, netko drugi će nagurati što više kilometara između sebe i rodnog grada. Mnogi studenti cijene mogućnost neobaveznih dolazaka na predavanja, međutim nisu svi fakulteti toliko popustljive prirode.

Savjeti za srednjoškolce
Stoga ti savjetujem da se što prije raspitaš za dane otvorenih vrata. Ubaci u raspored poneki posjet fakultetu dok si još u srednjoj školi, saznaj više o predavačima i po čemu su poznati. Nipošto se ne ograničavaj samo na ono što te zanima, koliko god Veterina i Pravo bili drugačiji, dopusti si istraživati i o ustanovama prema kojima ne gajiš naročiti interes. Zašto? Raznolikost iskustva neprocjenjiva je i pomaže nam da povezujemo točkice brže i bolje od onih koji stvari sagledavaju uvijek iz iste perspektive. Zato pitaj, probudi u sebi znatiželju i ne zaziri od nepoznatog. Upoznaj web stranicu svoga fakulteta, uvjeri se da su kolegiji što te čekaju interesantni i upamti da njihova imena nažalost nisu uvijek privlačna koliko i nastavni program koji ih podrobnije opisuje.

Nadalje, treba biti racionalan kada su u pitanju naše radne navike. Ne očekuj da ćeš biti u mogućnosti uspeti se na vrh planine sutra ukoliko si redovito izbjegavao pripreme na blažim uzbrdicama nedjeljom ujutro. Makar nam kažu da želje i sposobnosti nisu jedno te isto, dokaži svijetu da se jedno može koristi kao alat za ostvarivanje drugog ako se na vrijeme krene upotrebljavati. Zato počni na vrijeme usklađivati svoje želje s očekivanjima. Saznaj koliko će fakultet od tebe zahtijevati sjedenja za knjigom. Koliko često ćeš trebati pohađati predavanja i sudjelovati u grupnim radovima. Odredi koliko su ti ocjene uistinu bitne.

Jednom kad napustimo fakultet, brojevi u indeksu nisu jedina stvar koja bi poslodavcu ili nama samima trebala dati do znanja koliko smo upoznati s materijom. Ne boj se napustiti tradicionalnu obrazovnu shemu. Izvuci maksimum iz studiranja. Svaka nova situacija prilika je za učenje. Čak i ako otkrijemo da smo na krivom fakultetu ili studiramo za nešto što uistinu ne želimo postati - saznajmo kako je do toga došlo, želimo li nešto promijeniti, zašto želimo promijeniti te je li moguće da nam se kompas ponovno dezorijentira u budućnosti.

Na ramenima divova
Kreativnost i inovacija nisu kvalitete rezervirane samo za studente Grafike i Arhitekture. Iskoristimo mogućnosti koje nam nude studentske udruge - radionice, dodatna predavanja, konferencije i umrežavanja s ljudima sličnih afiniteta pomažu nam da stanemo na ramena divova i vidimo bolje no ikada prije. Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se školujemo i za buduće radno mjesto, stoga treba tretirati svaki studentski dan kao ozbiljnu priliku za usavršavanje i postizanje izvrsnosti. Prijavi se na praksu ili staž, sada - ne iduće godine!

Na koncu, potrebno je shvatiti da nije samo fakultet mnogo više od studiranja, nego da vrijedi i obrnuto. Studiranje je puno više od sjedenja u predavaonama i učenja da bi smo zadovoljili ispite. Od nas se očekuje da nakon diplome izađemo mudriji. Da ne čekamo druge već sami pokrećemo inicijative. Da se ne bojimo nesporazuma i ne gubimo vrijeme kritizirajući nego za promjenu počnemo nagrađivati druge pohvalom i priznanjem za postignuća izvan studija. Što je najvažnije, da izađemo bogatiji za nova prijateljstva, znanja i iskustva. Kada uvidimo da nije samo fakultet taj koji bi nas trebao naučiti svemu tome, mnogo ćemo lakše shvatiti što očekujemo od sebe i zadovoljno krenuti u potragu za onim što nas uistinu čini gladnima. 

 

HPB je omogućila studentima da iznesu svoje stavove i ideje. Studenti, javite nam se na pr@hpb.hr.

Povratak na novosti