eBank

Internetsko bankarstvo: novac, novosti, napredak


Bankarstvo na internetu predstavlja jednu od najpopularnijih mogućnosti financijskog poslovanja, a banke kontinuirano ulažu u njegovu sigurnost i dodaju mu nove funkcije.

Zahvaljujući internetu iz udobnosti svoga doma u nekoliko koraka i s nekoliko klikova svijet pretvaramo u „globalno selo“ u kojem nam mnogo toga postaje dostupno. Osim što kupujemo, planiramo putovanja, čitamo, educiramo se, pratimo novosti , većina nas iz svojih fotelja, nakon radnog vremena marljivih djelatnika na šalterima, plaća račune ili ratu kredita, ugovara štednju ili samo provjerava stanje na svojim računima.

 

Internetsko bankarstvo jednostavno se moralo pojaviti kao odgovor na naš sve užurbaniji tempo življenja i veću količinu svakodnevnih obveza, kao jedna vrsta prilagodbe našim potrebama i zahtjevima. Preduvjet je imati pristup internetu, bilo da je riječ o računalu, mobitelu ili tabletu i riješena je mogućnost uvida u naše račune, kartice, kredite kao i mogućnost plaćanja bilo kad i bilo gdje. Neprestani rast broja korisnika ovih usluga dokazuje da online bankarstvo više nije samo alat kojeg koristi mlađa, informatički obrazovanija populacija već mu se priklanja i sve više umirovljenika. Nešto mlađa verzija internetskog bankarstva – mobilno bankarstvo također doživljava ekspanziju. HPB je primjerice tijekom 2013. godine zabilježila gotovo 100-postotni porast broja korisnika mBanking usluge u odnosu na godinu prije.

I sami smo dio sigurnosnih mjera
Sve je tako lako i jednostavno, zar ne? Ipak, ono zbog čega se neki još uvijek suzdržavaju prihvatiti ovakav način vođenja financija sigurnosni su razlozi. Nitko od nas ne želi da podaci koje unosimo u aplikaciju internetskog bankarstva budu otkriveni i viđeni od strane drugih, a da to nije banka. Riječ je o brojevima kreditnih kartica, nalozima za uplatu i sl. odnosno tajnim podacima zbog čega internetsko bankarstvo zahtjeva iznimno visok stupanj sigurnosti.

Internet bankarstvo aplikativno se razlikuje od banke do banke, ali općenito predstavlja jedan od najsigurnijeg načina pristupa vlastitim računima i raspolaganja novcem. Banke u razvoj aplikacija internetskog bankarstva implementiraju niz sigurnosnih mjera. HPB uključuje razne mjere zaštite, od enkripcije podataka do sustava vatrozida (virtualni elektronički zid koji sprečava neovlašten pristup prema poslužiteljima banke). Vatrozid zajedno s najnaprednijom tehnologijom enkripcije koju koristi HPB pruža zaštitu koja omogućuje sigurnu razmjenu informacija preko interneta između klijenta i Banke/poslužitelja.

Za korištenje internetskog bankarstva banke korisnicima najčešće daju tokene koji generiraju lozinke putem kojih korisnici pristupaju svojim računima, odnosno lozinke koje je potrebno upisati za potvrdu novčane transakcije. Korištenje tokena pruža visoku razinu sigurnosti, no korisnici moraju biti na oprezu, čuvati token i lozinku, a treba voditi računa i o sigurnosti samog računala. Znači, da bi mehanizmi osiguranja koje koristi banka pružali sigurnost, nužno je sudjelovanje nas korisnika. Ukoliko smo i mi oprezni pri davanju informacija i izvršenju transakcija na internetu, sigurnost je na najvišoj mogućoj razini.

Dvostruka isplativost
Jasno nam je da korištenjem usluge internetskog bankarstva štedimo svoje dragocjeno vrijeme, a još veća prednost je ušteda novca. Naime, plaćanje putem interneta povoljnije je od plaćanja na šalterima banaka i pošte jer su naknade za provođenje transakcija i do nekoliko puta niže.

Do 30. travnja 2014. uslugu internetskog bankarstva HPB-a moguće je ugovoriti bez upisnine pa je ušteda još veća, a koristi li se usluga u okviru posebnih paketa koje Banka nudi, studenti su oslobođeni i naknade dok umirovljenici plaćaju povlaštenu cijenu.

Sve više funkcionalnosti
Na području online bankarstva postoji još mnogo prostora za razvoj i napredak, a s obzirom na stalni rast broja korisnika i na njihove sve veće potrebe, banke mnogo ulažu upravo u ovaj segment bankarstva. Kvalitetu svog servisa kontinuirano podiže i HPB koja je nedavno klijentima ponudila mogućnost online ugovaranja štednih proizvoda, a tijekom 2014. nastavit će s uvođenjem novih funkcionalnosti koji će klijentima dodatno pojednostaviti vođenje financija.

Osim toga, kao korisnici internetskog bankarstva imamo priliku od banke koju smo odabrali primati različite financijske novosti te korisne savjete i zanimljivosti, a ne samo servisne informacije.

Daljnji napredak online bankarstva ovisi o razvoju informatičke tehnologije, kao i o promjenama potreba klijenata. S obzirom na sadašnju prihvaćenost i prednosti koje nam omogućuje, bankarstvu na internetu možemo prognozirati samo jako svjetlu budućnost.

Povratak na novosti