eBank

HPB povećava tržišne udjele


HPB i dalje raste brže od bankarskog sustava. U prvom tromjesečju 2013. Banka je povećala tržišne udjele u kreditima i depozitima.Hrvatska poštanska banka povećala je u prvom tromjesečju 2013. svoj udjel u ukupnim depozitima na 5 posto. Prije tri godine Banka je u depozitima imala udjel od 4,1 posto, a prošlu je godinu završila s 4,8-postotnim udjelom koji se početkom 2013. dodatno povećao kao rezultat nastavka bržeg rasta HPB-a od bankarskog sustava. Ukupni depoziti HPB-a porasli su u prva tri mjeseca ove godine 3,2 posto, odnosno 428 milijuna kuna. Bankarski sustav u istom razdoblju zabilježio je rast od 0,3 posto.


HPB je nastavila povećavati i svoj tržišni udjel mjeren visinom aktive te je prvo tromjesečje završila s 4,4 posto tržišta. Naime, imovina HPB-a porasla je 2,4 posto, odnosno za 407 milijuna kuna i sada iznosi 17,5 milijardi kuna, pokazala su nerevidirana financijska izvješća Banke za prvo tromjesečje. Imovina bankarskog sustava u istom razdoblju smanjena je 0,5 posto, prema statistici Hrvatske narodne banke.

Bruto kreditni portfelj HPB-a porastao je tijekom prvog tromjesečja 1 posto dok je sustav zabilježio blago smanjenje, pa je udjel Banke porastao na 4,2 posto. Udjel HPB-a u kreditiranju stanovništva porastao je na 3,1 posto zahvaljujući nastavku rasta s posebnim naglaskom na segment stambenih kredita koji su u prvom tromjesečju ostvarili rast od 5,4 posto.


Banka je kredite trgovačkim društvima povećala za 1,3 posto u prva tri mjeseca te je svoj udjel u ukupnim kreditima bankarskog sektora tom segmentu zadržala na stabilnih 5 posto.

Povratak na novosti