eBank

HPB i EBRD potpisali ugovor o zajmu vrijedan 10 milijuna eura


Europska banka za obnovu i razvoj i Hrvatska poštanska banka sklopile su ugovor o kreditnoj liniji vrijednoj 10 milijuna eura, čija sredstva će se koristiti isključivo za financiranje malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Uz zajam, HPB će dobiti 1,4 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske komisije, od čega je 600 tisuća eura namijenjeno tehničkoj pomoći, a 800 tisuća čini financijska naknada za uspješnu provedbu programa.

Hrvatska poštanska banka prva je banka u Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva EBRD-a i Europske komisije namijenjena razvoju SME sektora. Svojim strateškim usmjerenjem fokusirana je na pružanje podrške malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, pa tako zadovoljava sve temeljne kriterije čije ispunjenje zahtjeva EBRD pri odabiru banaka kojima se omogućava korištenje ovakve vrste zajma sa strogom namjenom.

HPB je početkom ove godine uveo dva nova proizvoda, mikro i brze kredite, koji spadaju u skupinu mikrofinanciranja sektora malog i srednjeg poduzetništva, a ovom linijom omogućit će se snažnije dugoročno financiranje, posebice mikro i malih poduzeća. Uz to, ovim ugovorom HPB će dobiti i tehničku pomoć te dodatna znanja (know-how) konzultanata na području automatizacije procesa, treninga zaposlenika i razvoja proizvoda, čime će još više unaprijediti vještine svojih bankarskih stručnjaka, kako na području promocije i prodaje, tako i sveukupne analize potencijala sektora malih i srednih poduzeća.

“Pružanje potpore malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima strateško je usmjerenje Hrvatske poštanske banke jer su oni izvor snage hrvatskog gospodarstva. Našu potporu iskazujemo kroz razvoj novih programa prilagođenih njihovim potrebama, a vjerujemo da ćemo ovim sredstvima postati još dostupniji i olakšati realizaciju njihovih poduzetničkih pothvata”, izjavo je Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a povodom potpisivanja ugovora s EBRD-om.

Povratak na novosti